Вотът за народни представители се осъществява в пандемична обстановка не за първи път

България гласува за 240 депутати в 45-ото Народно събрание тази неделя, 4 април. В надпреварата за народни представители участват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, а също и независими.

Избирателните секции са малко под 12 хил., като в почти 9400 от тях се дава възможност да заявим вота си машинно, обобщава БНР. За изправността на машините в деня на вота се грижат 2000 техници, допълва БНТ.

Секции за гласуване са разкрити и в COVID отделенията в болниците из цялата страна, където към момента са настанени над 10 хил. диагностицирани с коронавирусна инфекция.

В чужбина избирателните секции са 465, най-много - в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.

Любопитно е, че това не са първите избори в пандемична обстановка - преди век, през 1919 г., българите избират депутати в 18-ото Народно събрание по време на третата вълна на испанския грип, припомня БНТ.

Изборният ден започва в 7 ч. и завършва в 20 ч., но може да бъде удължен с един час, ако пред изборното помещение има негласували избиратели.

Право на глас, по актуални данни на ГД "ГРАО" ("Гражданска регистрация и административно обслужване"), имат 6 635 654 души. Проверка дали фигурирате в избирателните списъци и в коя секция трябва да гласувате се прави не само в сайта на главната дирекция, но и на безплатния за цялата страна телефон 0800 1 47 26, както и чрез изпращане на SMS с вашето ЕГН на номер 18429 (на цена 0,25 лв. без ДДС).