Бившият кмет на с. Галиче беше осъден от Специализирания наказателен съд по обвиненията в отвличане, побой и палеж на кола, като изслуша присъдата си на болнично легло

Четири и половина години затвор за Ценко Чоков за отвличане, побой и палеж на кола постанови Специализираният наказателен съд. Предвиденото наказание е три години, но съдията го увеличи с година и половина заради утежняващи обстоятелства.

Бившият кмет на Галиче обаче беше оправдан по обвиненията в лихварство и ръководство на организирана престъпна група. Той е зад решетките от май 2016, а през февруари т.г. Върховният административен съд окончателно прекрати пълномощията му като селски кмет.

Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина сложи край на кметската му кариера миналата година, позовавайки се Закона за местното самоуправление и местната администрация, припомня Нова телевизия.

Разпоредбите предвиждат предсрочно прекратяване пълномощията на кмет, ако той отсъства неоснователно от работа за повече от месец.

Виж още: СРС-та и два месеца подготовка за ареста на Ценко Чоков

Ценко Чоков изслуша присъдата на болничното легло, с което беше докаран от Централния софийски затвор с линейка. Заради здравословните му проблеми финалните пледоарии по делото се състояха в специално пригодена зала на затвора.

"Ценко Чоков на легло, напред с краката. Този знак не ми хареса, но такъв е моментът. Вещите лица казаха, че състоянието му е тежко и не позволява да бъде в условията "задържане под стража", но съдебният състав каза, че интересите на обществото са над интересите на Ценко Чоков", коментира неговият адвокат Иво Найденов. 

"Ако беше се лекувал, щеше да е прав. Четири месеца и половина той не желае да се лекува", контрира прокурорът Росен Радев. 

Финалът на делото идва две години след показното задържане на Чоков, сина му Мартин и останалите от групата. Той е в ареста оттогава - с изключение на десетина дни, през които беше на свобода срещу 10 хил. лв. парична гаранция. 

Синът му също беше признат за виновен по редица обвинения: две заплахи за убийство, две закани за убийство и лихварство.

Източник: Нова телевизия