При бомбардировката загинаха 24 души, 10 от които пациенти, а 12 - служители на "Лекари без граници", откъдето настояват за международно разследване

"Лекари без граници" (MSF) оповестиха, че 33 души все още са в неизвестност след въздушния удар в ранните часове на 3 октомври, събота, който САЩ извършиха срещу болницата в афганистанския град Кундуз. Девет души от изчезналите са пациенти, а 24 - служители на здравното заведение, съобщава радио "Гласът на Америка".

От организацията се опасяват, че под развалините все още има тела на загинали, които не са открити.

Болницата на "Лекари без граници" стана обект на US бомбардировка в събота, след като спешната травматология била сметната за база на талибаните. При въздушното нападение бяха убити

12 служители на хуманитарната организация и 10 пациенти, сред които три деца

Посолството на САЩ в Кабул определи случилото се като "трагичен инцидент", а от "Лекари без граници" го сравниха с военно престъпление.

След като Кундуз бе превзет от талибаните преди дни, започнаха ожесточени боеве, припомня в. "24 часа". От "Лекари без граници" предоставили на САЩ координатите на болницата три месеца по-рано. Талибаните, на свой ред, обявиха, че там е нямало техни представители, което евентуално би оправдало въздушните удари.

Дори войната има правила,

категорични са от хуманитарната организация и настояват за международно разследване по случая. В официално становище нападението беше определено като атака срещу Женевските конвенции, които уреждат закрилата на граждански лица по време на война.

От 28 септември до часа на нападението в болницата са били лекувани 394 ранени, а по време на бомбардировката там имало 105 пациенти и над 80 души персонал - местен и чуждестранен. От организацията веднага алармирали висши военни в Кабул и Вашингтон, но въздушните удари продължили още поне половин час.

Разрушената болница, която е напълно извън строя, била е единствена по рода си в Североизточен Афганистан. През 2014 г. там са се погрижили за над 22 хил. пациенти и са извършени близо 6000 операции.

Източник: 24chasa.bg; "Лекари без граници"