Униформените в САЩ са застреляли общо 986 души, което над два пъти повече от средните показатели за страната

Актовете на насилие, при което има включена и употребата на огнестрелни оръжия, в САЩ са зачестили изключително много за 2015 г., а само за последните 5 дни полицията е застреляла повече от 20 души по време на изпълнение на служебните задължения, пише в. "Вашингтон пост".

За миналата година униформените в САЩ са застреляли общо 986 души, което над два пъти повече от средните показатели за страната. Това стана ясно от публикувани ежегодно доклади на ФБР за последните 10 години.

За последната година изданието е регистрирало всички случаи на убийства с огнестрелно оръжие, извършвани от служители на реда, базирайки се на полицейски доклади, съдебна документация и заключения на патологоанатоми. 

Виж още: Вместо коментар: Американците и оръжията - шокиращата статистика

Според журналистическото разследване през 2015 г. болшинството от жертвите на полицейска стрелба са били въоръжени. От разследването става ясно също така, че убийствата на чернокожи са три пъти повече от тези на бели. 

Близо 40% от невъоръжените лица, застреляни от полицаи, също са афроамериканци. При поне 25% от загиналите пък се отчита наличие на някакво психическо заболяване. 

"Вашингтон пост" нарече декември най-кръвопролитния месец от миналата година - 88 убийства, извършени от полицаи със служебното им оръжие по време на работа. 

Виж още: Обама с радикални мерки върху контрола на оръжията

Инцидентите, предизвикали най-масови и гневни реакции в страната, са когато полицаи са застреляли невъоръжен цветнокож. 

Един от най-известните примери е през август 2014. В град Фъргюсън, Мисури, 18-годишният афроамериканец Майкъл Браун е застрелян от белия полицай Дарън Уилсън. В цялата страна имаше вълна от протести, прераснали на много места в насилие. 

Източник: "Вашингтон пост", в. "Сега"