Малко сурова реалност, която помага да израснем

Животът в 20-те ни години е може би най-приятния период в цялото ни съществуване. Тогава вече си започнал работа и можеш да се издържаш сам, най-вероятно си заживял отделно от родителите си и тепърва започваш да балансираш и да живееш свободен. Доколкото свобода може да има в живота сам и на собствена отговорност. И все пак си млад и всичко е пред теб. 

Обаче в този период всеки от нас трябва да научи редица не особено приятни уроци, които помагат в живота след това.

С какви неща е полезно да се сблъскаме през 20-те си години, за да може след това да се развиваме: 

1. Животът вече е започнал. И никой не чака. Всяко взето решение оказва влияние и има последствия, за които трябва да мислим.

2. Приятелите онлайн не са точно приятели. Да, те са приятна компания, може изслушват доста добре, но истината е, че тези приятелства рядко са се доказали чрез преминаване през трудни периоди. 

3. Не всяко хлътване е любов. И ако ги възприемаш като любов, готви се за разбито сърце. 

Виж още: 10 очевидни истини, които забравяме твърде бързо

4. Ученето не спира, след като вземеш дипломата за висше образование. Учим се до живот. Трупаме опит навсякъде. А спреш ли да четеш и да учиш, значи просто си забил в развитието си. 

5. Разбираш кои са ти истински близките в най-гадните моменти. Не е нещо ново, но е друго, когато го разбереш на практика. 

6. Слабостите ти не са от такова значение. Научи се да ги приемаш и да живееш с тях. Опитвай се да ги намалиш, но не се съсредоточавай върху тях. Силните страни са важните. 

7. Всичко, което си струва, отнема време. Години са нужни, за да се усъвършенстваш в това, което правиш и в което смяташ, че си добър. Не очаквай да постигнеш целите си за секунди. Изисква се време за това.

Виж още: 10 неприятни истини, които трябва да осъзнаем

8. Търпението е висша добродетел. С годините ще се окажеш в много ситуации, в които нещата не зависят от теб и трябва да чакаш. Понякога ще трябва да чакаш и просто да дойде правилният момент. В такива моменти търпението е от жизнено важно значение. 

9. Всички истински възможности се крият отвъд зоната ни на комфорт. За да постигнеш нещо, трябва да направиш усилие. Да излезеш извън удобните стандарти и навици. 

10. Счупените връзки не се поправят. Не прави грешката да оставаш във водовъртеж от раздели и повторни събирания. Изтощава теб, изтощава и другата страна, а накрая просто ще сте останали с навика и с жаждата да го възраждате. 

11. Светът не е справедлив. Нито към теб, нито към гладуващите и болните деца, нито към тези, които живеят в бедност. Просто се научи да преглъщаш някои неща. С други може да опиташ да се бориш, но не очаквай да промениш света коренно.

Виж още: 30 неща, които тя трябва да може и знае преди 30

12. Късметът е на страната на упоритите. Добрите неща се случват на тези, които знаят как да поискат и знаят как да работят неуморно за постигането им. 

13. Перфектният момент да започнеш нещо ново не съществува. Не чакай в търсене на идеалното време и идеалните условия. Те най-вероятно няма да дойдат. Има добри и лоши моменти, перфектни няма. Прецени кога е добър момент и просто започни начинанието си. 

14. Не можеш да си навсякъде. Избирай си приоритети, иначе нищо няма да свършиш и нищо няма да постигнеш. 

15. Оценявай хората около себе си, дори на пръв поглед да са безсмислени. Всеки си има роля и важност. 

Виж още: Девет мита, с които да се разделиш преди 30

16. Емоциите и изживяванията са най-добрата инвестиция. Те са реално истинската мярка за щастие. Не подценявай останалото, но наблегни най-вече на щастието. 

17. "По-късно" често означава "никога". Важи за всичко. Времето е оскъдно, а винаги идват нов и нови неща. 

18. Тренирай. Здравето е важно, а да си във форма може да те предпази от много неприятности по-късно.

19. Провали ще има. Но не са важни. Важното е след тях да можеш да започнеш отново и без страх. 

20. Никой няма да ти помага просто така. Научи се да разчиташ на себе си. Ако не можеш - тогава не е срамно да потърсиш помощ. Но първо опитай сам. 

Виж още: 35 неща, които трябва да научим преди 35 г., за да бъдем професионалисти