За какво настояват от Сдружението на общопрактикуващите лекари

67% от общопрактикуващите лекари у нас са на възраст над 50 години, показват данните на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. От съсловната организация предупредиха, че процентът рязко ще намалява в следващите години.

А прогнозите им очертават доста тревожна тенденция. Според председателя Любомир Киров след пет години само 11% от общопрактикуващите лекари ще бъдат под 50-годишна възраст и 89% - над тази граница:

"Какво ще се случи след 10 години? Под 50 години ще са само 2%. Това са 74 души. Останалите 98 ще бъдат над 50-годишна възраст. В момента 20,5% са над 60 години."

Нито една от реформите, които се правят в здравеопазването, не е свързана с подобряване на работата на джипитата, каза още Киров и добави:

"От началото на реформата сме с 1000 души по-малко. Само за последната една година броят ни е намалял с 38 човека. Това също трябва да говори нещо."

От сдружението на общопрактикуващите лекари в България настояват да бъдат въведени допълнителни дейности, които едно джипи може да извършва, и да отпадне ограничението за работа на един общопрактикуващ лекар само на едно място.

Източник: BNR.bg