За изкуството да не ти дреме

Да си щастлив е изкуство. Щастието е преди всичко въпрос на вътрешна нагласа и осъзнаем ли това, трябва просто да придобием въпросната нагласа. Което също не е лесно, разбира се. И все пак, какво в мисленето отличава щастливите хора? 

Всъщност е просто. Не им дреме за някои неща, които ровичкат в съзнанието на повечето хора. Не си го слагат на сърцето и продължават със своите си неща. И се чувстват много по-свободни. 

Ето за какви неща например щастливите хора не дават и 5 пари: 

1. Възраст

Просто цифра. С какво тя променя това, което сте вие. Ние сме на толкова, на колкото се чувстваме. Защо да се оставяме на едно число да определя кои сме и какво трябва да правим. Стар си, когато решиш. Същото е и с младостта. Иначе поздрави от онова бабе, което скочи с бънджи за 94-тия си рожден ден. 

2. Това, което другите мислят или казват

Да плащаме "Данък обществено мнение" е сред най-вредните неща, които можем да си причиним. Важно е мнението на важните за вас хора, другите са просто пейзаж. Дали им се харесвате, или не, какво ви засяга. Така или иначе винаги ще има хора във вселената, които няма да ви харесват. Ограничете вниманието си до тези, които са ценни за вас.

3. Страхове

Всичко, което ви трябва, е да осъзнаете, че страхът не е реален, страхът е плод на това, което се намира между ушите ви. И най-добрият начин да преодолеете страховете си е просто да се изправите срещу тях. Иначе ще продължат да ви блокират и да смаляват зоната ви на комфорт. 

4. Злото по света

Факт е, че не можем да направим нищо, за да решим проблема с глада в Африка, войната в Сирия, бедността по света и т.н. Нямаме ресурса. Ако някой намери начин и от нас наистина зависи нещо, с удоволствие, предоставяме си услугите, но иначе... Не трябва да оставяме средата да ни влияе.

Виж още: Кои са най-щастливите хора в Европа

5. Токсичните хора

Това са онези създания, чиято основна задача в живота е да изсмукват всичка позитивна идея с мрънкане, негативизъм, емоционален тормоз и т.н. Сещате се поне за няколко такива. Е, щастливите хора не им обръщат внимание.

6. Миналото

Миналото вече е факт, който не можем да променим. Щастливите хора си взимат поука, но не остават зарити в спомени, преповтаряйки дадена случка. Те се грижат за най-добрия възможен развой на времето тук и сега. 

7. Бъдещето

Тук не визираме бъдещето като планове, идеи и мечти, а онова тегаво бъдеще, което ни тежи - неопределеното бъдеще, нещата, които тепърва евентуално ще се случват и не зависят от нас. Щастливите хора се фокусират върху това, което самите те могат да свършат, а не изпадат в паника заради "нероден Петко".

8. Да очакват нещо в замяна

Щастливите хора правят това, което искат да правят. Не го правят, за да извлекат изгода или нещо от сорта. Те просто вършат това, което вършат, за да живеят в мир със себе си.

Виж още: Шест неща, които щастливите хора правят

9. Оплаквания

Оплакванията не са знак за щастлив живот. Следователно причината за оплакването е и причина за нещастието. Щастливият човек намира начин да се отърве от тази причина. И продължава в хармония със себе си и света наоколо.

10. Комформизъм

Щастливият човек знае, че живее в общество и е заобиколен от хора, с които малко или много трябва да се съобразява, но не изпада в крайности. Той знае какво е добро за него и прави това, дори и целят свят да прави обратното. Щастливият човек знае как да защитава това, което мисли и в което вярва. 

Източник: Livelearnevolve.com