Разпечатай списъка, съставен от ViewSofia, и го носи в задния джоб. Никога не знаеш кога ще решиш да хванеш пътя.

В повечето случаи пътешествията са източник на удоволствие. Понякога те са екстремни, друг път вдъхновяващи, трети приключенски, но винаги необикновени и носещи прекрасни спомени.

За да пътешества на човек не са му нужни много неща. Достатъчно са малко авантюризъм и подготовка преди отпътуването. Знаем, че има стотици „важни“ принадлежности, които биха те накарали да се чувстваш по-добре далеч от дома, но истината е, че по време на едно пътуване мястото за тях е крайно ограничено.

И понеже често преди тръгване хората се разсейват с мисли за крайната цел, ние решихме да се съсредоточим върху десетте неща, без които никой не трябва да напуска зоната на комфорт и така да улесним максимално всеки дръзнал да търси нови хоризонти, места и приятели.

1. Паспорт или друг документ за идентификация

Със сигурност, когато тръгваш на пътешествие извън страната, първото нещо, което трябва да сложиш в раницата е паспорт! Не искаш да преминаваш границите по втория начин, нали?

2. Много точна и подробна карта

Подходяща GPS карта, както и една хартиена (всичко се случва с технологиите) са задължителни, ако не искаш в някакъв момент да се окажеш напълно изгубен.

3. Чифт слънчеви очила, които може да не са Ray Ban, но трябва да имат 100-процентова защита от вредните лъчи

Те не са просто моден аксесоар, а необходимост, ако искаш да предпазиш зрението си. Е, можеш и да ги сваляш от време на време, за да се насладиш на гледката в естествените й цветове.

4. Удобни обувки, като под „удобни“ не разбирай джапанки и сандали, а чифт ниски кецове, например

Когато става въпрос за обувките, с които ще пътешестваш, избягвай всякаква суета. Обувките трябва да са максимално УДОБНИ, забрави всичко останало.

5. Тоалетни принадлежности или поне четка за зъби

Хигиената преди всичко! Вярваме, че дори тръгнал на дълъг път всеки може да полага грижи за външния си вид. В никакъв случай не забравяй четката си за зъби, паста, сапун и шампоан, разбира се, в умален размер, подходящ за ограниченото място, което имаш.

6. Книга, за предпочитане с меки корици, за да не утежнява багажа допълнително

Дори и да не си от най-четящите, не забравяй да пъхнеш в багажа и някоя книга. Тя ще бъде чудесен съмишленик всеки път, когато полетът ти закъснее или пътуването продължи по-дълго от очакваното.

7. Фенер, кибрит, запалка

Нека бъде светлина! Важно е човек да има под ръка нещо за палене/светене, за да може да реагира във всяка една неочаквано студена или тъмна ситуация.

8. Палатка, възглавница, дюшек

Палатката е незаменима, когато спиш на открито! Възглавницата може да ти се стори излишна в списъка, но ако не заема много място е хубаво да я включиш в багажа, защото едва ли ще можеш да почиваш истински без нея. Дюшекът също е по-скоро по желание, но е хубаво да имаш дори и надуваем такъв, защото ако вали няколко поредни дни, земята става студена и влажна. На места пък (например турския сърфистки остров Гьокчеада) почвата е толкова твърда, че спането без омекотител си е живо мъчение.

9. Аптечка

Бинт, лепенки, ножичка, пинсета, клечки за уши и лекарства (болкоуспокояващи, срещу алергия, активен въглен, принципно има готови туристически комплекти) са неща, без които не можеш да тръгнеш. Никога не се знае какво ще го заболи човек.

10. Прибори

Нож, пластмасови прибори за еднократна употреба – чаша, чиния, вилица, лъжица също са важна част от принадлежностите на един пътешественик. Все пак е важно да се храниш от време на време.

Източник: ViewSofia