Глобалните промени в климата налагат развитието на модното течение в архитектурата, пише сайтът Quartz

Дейниъл Хорн, току-що завършил студент по архитектура от Ню Йорк, организира глобален конкурс, въртящ се около един труден въпрос - какъв е най-естетичният начин да се повдигне нивото на цял квартал с 2-3 метра?

Можем да наречем това архитектура за екстремни метеорологични условия. 23-годишният Хорн, възпитаник на Нюйоркския технологичен институт, е само част от бума на дизайнерски конкурси и инициативи за преустройство на градската среда, предизвикан от промените в климата. Зачестилите през последните години бури, суши и пожари подхраниха идеята за развитието на тази нова дизайнерска школа.

Зараждащият се вид архитектура предполага приходи в размер на стотици милиарди долари за строителния и дизайнерски бизнес в следващите години. На страни като Холандия отдавна се налага да строят с мисъл за предизвикателствата, поставяни от околната среда и времето. Архитектурата и строителството за екстремни условия обаче е на път да се превърне в една от водещите инфраструктурни индустрии в цял свят. Един пример - стойността на пакета от мерки, предложени наскоро от кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг в отговор на опустошенията, причинени от урагана Санди през октомври 2012-а, се оценява на 20 милиарда долара.Една от идеите на Блумбърг - бариера против наводнения

В допълнение към инициативата на Блумбърг, на 20-и юни американският секретар по благоустройството и градското развитие Шон Донован обяви конкурса Rebuild by Design, отново провокиран от последствията от Санди. На 13-и юни пък Американският институт на архитектите и три други групи стартираха конкурса Designing Recovery, имащ за цел създаването на нов дизайн за жилищата в райони, изложени на бури.

Хорн вече е измислил цяла система от сгради, оборудвани със стени, напомнящи за шлюзове. При наводнение водата, навлизаща в шлюза ще бъде безопасно отвеждана по канали далеч от сградата.

Хорн и няколко негови съученици от университета също така се питали защо Ню Йорк се е оказал толкова неподготвен за лошото време. Стигнали до извода, че „екстремната архитектура“ трябва да премине от фазата на концептуализирането в реално и цялостно преустройство на сградите по крайбрежието.

Но как? Отделният собственик на къща може да я вдигне на висока основа, но това няма да спаси квартала, да не говорим, че тя ще изглежда странно на фона на всичко около нея. Групата на Хорн решила, че е нужен холистичен подход. Така се ражда конкурсът 3C (Comprehensive Coastal Communities).

Той кани архитектите да изберат което и да е населено място по американското североизточно крайбрежие и да предложат дизайн за издигнати домове в контекста на обкръжаващата среда и топография. Първите трима в класирането ще бъдат обявени в Ню Йорк през октомври. Досега в конкурса са се записали над 210 екипа от около 30 страни.

Повечето участници са млади - Хорн все още не е срещал архитекти, официално специализиращи в областта на екстремните метеорологични условия, но това е модерна тема за всички студенти и наскоро завършили архитектура. А те ще определят бъдещите тенденции.

Източник: qz.com