Разкрийте тайните на европейската столица с африкански дух и латинo характер

Лисабон, столицата на слънчева Португалия, е един от най-мистериозните и интересни европейски града. Известен още като Града на седемте хълма, Лисабон очарова със съчетанието на пръв поглед противоречиви стилове. В центъра можете да се разхождате сред типичните за западноевропейската аристократична архитектура сгради под звуците на африкански ритми.

Тесните улички, тайните стълбички могат да ви отведат до квартал с типичен латинo дух или пък сграда, облепена с популярните плочки "азулежу". А може би зад ъгъла ви очаква умопомрачителна гледка към града и реката Тежу. Лисабон крие тайни на всяка улица, а сградите разказват историята на град, оцелял след земетресение, пожар и цунами.

Годината 1755-а остава в историята не само на Португалия, но и на Европа с едно от най-силните и разрушителни земетресения на континента. Магнитудът на труса е 8,5-9 по скалата на Рихтер и предизвиква пожари из целия Лисабон. Сякаш това не е достатъчно, 40 минути след земетресението връхлита цунами, което помита сградите в ниската част на града. 

Праса до Комерсио

Prasa do komersio

Може би най-известният площад в Лисабон. Преди години това е бил официалният вход към града откъм реката. Затова свидетелстват две старинни колони във водата, които разказват истории за мореплаватели и един забравен свят. Преди земетресението тук се е намирал дворецът на кралските особи.

Днес в средата на площада е паметникът на крал Жозе I, който е бил на власт по време на унищожителната 1755 г. Арката очертава началото на пешеходната (търговска) улица "Аугуста", за чиито чар спомагат различни улични изпълнители, магове, танцьори. 

Време за посещение: във всеки един момент. През зимата (около Коледа) площадът и улицата са особено красиви, защото са най-пищно украсената част от града.
Цена: -

Замъкът Сао Жорж

Една от най-старите крепости, оцеляла след разрушителната година. Намира се на върха на един от хълмовете в центъра. Ако не желаете да се изкачвате по тесните португалски стълби, има специално построени безплатни асансьори, които ви качват почти до крепостта. Все пак ще се наложи да извървите две стръмни пресечки, затова не забравяйте удобни обувки и много вода.

Мястото е изключително красиво заради своето разположение, защото разкрива уникални гледки към града, моста и реката. Все пак държа да ви предупредя - не очаквайте старинен замък като в Ирландия или Англия. Това, което е останало от замъка Сао Жорж, са по-скоро крепостните стени и кулите.

Виж още: Като рицарите - някои от най-красивите замъци по света

Време за посещение: най-добре късния следобед, малко преди залез слънце
Цена: 8,50€ възрастни/ 5€ ученици и студенти

Алфама / Граса

Alfama grasa

Най-старият квартал в Лисабон, носещ духа на миналото със своите очарователни цветове и тайни стълбички. Уличките впечатляват с една детинска, слънчева искреност. Алфама разказва историята на града и не се опитва да скрие порутените си сгради, не се притеснява да покаже недостатъците си по един чаровен и цветен начин.

Това е кварталът, в който искате да се загубите. Тук няма грешен завой, правилна посока или сбъркана улица, а просто един различен свят. Лицето на града, такъв, какъвто е - без излишни преструвки, пози или "козметични промени", откровен докрай. Граса се намира малко по-нависоко от Алфама, като предлага запомнящи се гледки към целия старинен квартал.  

Време за посещение: във всеки един момент. В близост до улица "Аугуста" спират типичните лисабонски трамвайчета, който са задължителна част от обиколката на града и могат да ви качат до една от "терасите" на Граса. Оттам можете да слезете по хълма през Алфама.
Цена: 3,80€ е билетът за трамвайчето (цената е толкова висока, защото е туристическа забележителност), но ако имате дневна карта за градския транспорт (6€), можете да използвате нея. Разбира се, винаги е вариант и да изкачите хълма сами.

Мирадору Сеньора ду Монте

Miradoru senyora du monte

Това е най-високата естествена точка на града. Пригответе се за солидно изкачване, защото асансьори тук няма. Ако все пак се уморявате лесно и нямате възможност да вървите дълго, можете да хванете "тук-тук" такси (това е моторно превозно средство между рикша и триколка, което е предпочитан метод за придвижване из тесните улици на Лисабон). Задължително си вземете нещо за пиене, защото тук няма да откриете барчета или кафенета.

Време за посещение: препоръчвам да посрещнете залеза там, особено от септември до декември, когато слънцето се слива с реката, преди да изчезне. 
Цена: ако решите да се изкачите с "тук-тук", цената е 45€ на час. 

Белейм

Manastirat v beleym

Ако има нещо, което не трябва да пропускате в Лисабон, това е Белейм. Още със слизането от трамвая се изправяте пред внушителен манастир от XV век (манастирът Жеронимош), който обаче е по-забележителен отвън, отколкото отвътре.

Само на няколко метра от него се намира паметника на Откривателите, който е сравнително нов - построен през 40-те години на миналия век. Оттам пък кратка разходка покрай реката ще ви отведе до може би най-емблематичната постройка на Лисабон - кулата Белейм. Това е кула с пищни орнаменти, символизирайки португалската късна готика. През тази година имаше пищни тържества по случай 500 години от нейното построяване.

Време за посещение: винаги, независимо колко време прекарате в града, това е едно от местата, които задължително трябва да присъства в плановете ви.
Цена: Манастир + кула - 12€ ; само манастир - 10€; само кулa - 5€ . Всяка първа неделя на месеца е безплатно.

Продължението вижте тук