Председателят на БСП е сред най-колоритните представители на българския политически елит

Лидерът на БСП и бивш министър на вътрешните работи (от кабинета "Станишев) и председател на 42-то Народно събрание, Михаил Миков, е една от най-цветните и колоритни личности в българската политика. Изказванията му често са пропити с хумор и докато ръководеше пленарните заседания, често можеха да се чуят забавни реплики, които съчетани със специфичния изказ на политика, безспорно влизат в митологията на българския парламент.

1. "Не ми е останало много време, за да си подавам оставката" (в отговор на въпрос дали ще отговори на искания да си подаде оставката като министър на вътрешните работи)

2. "Добро утро, многобройно народно представителство! Толкова ми беше мъчно за вас!"

3. "А, г-жо Цачева, ще седнете скоро тука, ще имате възможност вие да ръководите по свой образ и подобие. А сега си стойте там!" (всявайки ред в пленарна зала в един от последните дни на 42-то Народно събрание)

4. "Зоран Ангелов? Зоран? Кога дойде, кога взе да отсъства. Петър Курумбашев? Къде обикаляш? Тук. Има ли други? Ако не дойдете, няма ви в залата." (Поименна проверка на депутатите в Пленарна зала)

5. "В последните дни, щото вие другите дни ви нямаше в седмиците... вие сте от три дена тука, ми благодарите за три седмици. Моля ви се, по-скромно" (към Бойко Борисов, който му благодари за доброто водене в последните седмици на 42-то Народно събрание)

6. "Отскоро сте в Пленарна зала и 'почвате да се държите като еднолични господари. Освободете се от това настроение."

Виж още: 10 култови изказвания на Татяна Дончева

7. "Не скандирайте! Така се ражда култ към личността!" (В отговор на ГЕРБ, които скандират името му, докато въвежда ред в Пленарна зала)

8. "Те за една проверка на кворума ли издават пълномощно? Брей. Добре, че не сте стигнали до нотариална заверка."

9. "Никой не ви е ограничил. Всеки има право да се представи пред народното представителство, пред гражданите, пред роднините, пред тъщата... Като станете председател, тогава ще ръководите залата. Няма да гласува нищо, каквото ѝ кажете, това ще бъде."

10. Тези префинени пазители на морала, обществения морал, които не са ходили на събор в съседна Сърбия, за тях сигурно е много учудващо това. Бяхме бирария с 1000 души, това се случваше на всяка маса Имаш два избора - или да се направиш на дама с викторианско възпитание, или да се държиш нормално сред хората."

Виж още: 10 култови изказвания на Николай Бареков