Разказват ги 10 млади български режисьори на XXXI фестивал "Златна роза" във Варна

Историите в 10-те филма от късометражната програма (9-10 октомври) са смешни или тъжни, реални или въображаеми, вдъхновени или саморазрушителни, горчиви или солени, тревожни или безгрижни; истории за нещата такива, каквито са, и такива, каквито бихме искали да бъдат, обясняват организаторите.

Две от тези късометражки вече имат награди от други фестивали.

"Солено и сладко" на Поли Генчева за самотния баща и неговия малък син, които търсят пътищата един към друг, за да излекуват осиротелите си сърца, впечатлява журито на "Сънсет фестивал" в Лос Анжелис и получава там приза за най-добър чуждестранен филм.

"Парафиненият принц" на Павел Веснаков - за рухналите мечти, за търсенето и спасение в спомените и дрогата, - има специална грамота на журито в друг международен кинофестивал, Сараево 2012.

Тази година на световно внимание се радват още два български късометражни филма от програмата на "Златна роза 2012".

Short Film Corner в Кан селектира в програмата си лентата на Любомир Печев "Драсканица" - разказ за трима възрастни, които трябва да впрегнат цялото си въображение, за да открият изчезнало дете по единствената му рисунка. А когато на нея има само спирала и точка в средата, нещата изглеждат невъзможни..

На международният филмов фестивал в Монреал пък е бил показан "Отивам в Италия" на режисьора Ивайло Марков.

Главните герои там също са малчугани - детският оркестър "Карандила джуниър". Лентата разкрива колко упорити могат да бъдат хлапетата, когато мечтите им се сблъскат с бюрократичния свят на възрастните.

В късометражната програма на 31-вата "Златна роза" участват и две продукции на БНТ: "Жълто куче" на Мария Николова и "Виолета, Жоро и аз" на Любомир Попов.

"Жълто куче" се пита дали може да съществува тунел в пространството, който да свързва далечните светове на влюбени писател и художничка.

Те са разделени, но когато става дума за любов, местоживеенето им - той в София, тя в Токио, - не е проблем. Разстоянията и местата за срещи нямат никакво значение, когато хората се обичат и търсят пътища един към друг. Нямат значение дори и тогава, когато общият тунел се оказва... пространството между две перални.

Другата продукция на БНТ "Виолета, Жоро и Аз" е за различните обстоятелства, пътувания и усещания, които могат да дадат нова посока на живота ни, да променят хората около нас и самите нас. Дали това е намеса свише, дали всеки от нас следва предварително начертания път на Съдбата или животът е такъв, какъвто сами си го направим - всеки се оправдава различно за несгодите в битието. Но когато попадне на диво и красиво място край морския бряг, човек става друг и тогава може да намери светлина за себе си...

Интересно заглавие от програмата за късометражни филми е "Йероглифът" на дебютантката в игралното кино Албена Иванова, който показва как хората се превръщат в нещо неясно, объркано и неразбрано. Йероглифът е новата мода, към която всички се стремят, възприемат и консумират… дотогава, докато той не ги направи напълно непознати и безлични създания.

В селекцията за варненския фестивал е и най-новата лента на режисьора Радослав Камбуров "Бариерата". Описват го като филм за неочакваните срещи в затворени пространства, които могат да разбулят скрити тайни от миналото и да променят само за миг нашето настояще - и за представата ни за света, в който си мислим, че живеем.

В своя Welcome To София режисьорката Петра Георгиева е филмирала неудачите, пред които е изправен току-що пристигнал в София французин. Чужденецът за първи път е в България и изпада в културен шок, когато вижда отблъскващата мизерия в бедните крайни квартали на столицата и лъскавия модерен център. Ситуацията го среща с различни хора и съмнителни лица. Ограбен от джебчии и останал без стотинка, чужденецът в един момент сам се превръща в уличен музикант, който свири за пари...

"Скок" на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов разкрива докъде могат да ни отведат неочакваните предложения. Лентата показва в какво може да се превърне един беден човек, ако поживее сред охолство и лукс, и какво може да му доведе Съдбата, ако на вратата звънне инкасаторката. История за най-измамната, най-страстната, най-смешната и най-тъжната любов на света.

Прожекциите са от 16 часа в зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна.

9 октомври, вторник - І късометражна програма, 112 мин.

WELCOME TO СОФИЯ, реж. Петра Георгиeва, 20 мин.
СОЛЕНО И СЛАДКО, реж. Поли Генчева, 12 мин.
ПАРАФИНЕНИЯТ ПРИНЦ, реж. Павел Г. Веснаков, 23 мин.
ЖЪЛТО КУЧЕ, реж. Мария Николова, 27 мин.
СКОК, реж. Петър Вълчанов и Кристина Грозева, 30 мин.

10 октомври, сряда - ІІ късометражна програма, 105 мин.

БАРИЕРАТА, реж. Радослав Камбуров, 5 мин.
ЙЕРОГЛИФЪТ, реж. Албена Иванова, 5 мин.
ДРАСКАНИЦА, реж. Любомир Печев, 19 мин.
ОТИВАМ В ИТАЛИЯ, реж. Ивайло Марков, 25 мин.
ВИОЛЕТА, ЖОРО И АЗ, реж. Любомир Попов, 51 мин.