Независимият кандидат за депутат от 1-ви МИР Благоевград Никола Вапцаров разказва защо иска да бъде Твоят кандидат

Здравей,

Казвам се Никола Вапцаров и искам да бъда Твоят човек в парламента.

Не ме разбирай погрешно, не искам да вляза в парламента на всяка цена. Искам да бъда твоят човек там. Искам да мога да бъда полезен и да защитавам твоя интерес. Поради това избрах да се явя като независим. Независим от партийните централи, от коалиционни споразумения, от задкулисни игри и зависим само от теб. Партиите слагат своя партиен интерес и интереса на техните лидери преди интересите на народа. Време е този модел да спре!

Време е народният представител да бъде именно това - народен представител. И за да е такъв, той трябва да бъде независим.

Но за да може да ме пратиш там, трябва да можеш да направиш избора за себе си. Какво искаш от един народен представител и особено от Твоя народен представител. Ето какво предлагам:

1. Европейски средства

Директно подпомагане на малките производители и малкия бизнес чрез оказване на безплатни правни консултации и съдействие за европейски проекти. Аз съм юрист и съм работил в рамките на Съвета на Европейския съюз, там където заседават министрите на държавите членки и където се взимат решенията. Знам как работят европейските механизми и мога да помогна директно на гражданите и общините, да им предоставя юридическа помощ безплатно, за да могат да попълнят всичките си документи и да осъществят европейските си проекти.

2. Пряка демокрация

Директна и постоянна връзка с избирателите и допитване до тях относно важните въпроси, решавани в Народното събрание. Ще се допитвам до избирателите и ще ги ангажирам с важните въпроси, които се решават. При създаване на ново законодателство ще отнасям въпросите първо до браншовите организации, сдруженията и малките производители, за да могат да се вземат най-правилните и ефективни мерки да се развива малкият бизнес и производство.

3. Подкрепа

Медиация и съдействие при отношенията с централната и местната администрация. Често обикновеният човек се отчайва от непосилните административни препятствия, с които се сблъсква ежедневно в работата си. Аз предлагам да бъда в услуга на гражданите, да им помагам именно в тази тяхна ежедневна борба с абсурдностите на бюрокрацията и, където мога, да взимам мерки за тяхното окончателно премахване.

4. Солидарност

Насърчаване на селскостопанските и производствени кооперативи и съдействие при отношенията им с централната и местната власт. Земята е разпокъсана на малки парцели и производителите имат малък производствен капацитет. Не могат да бъдат конкурентни, нито на силно субсидираните производители от Гърция, нито на големите производители от останалата част от България. 

Когато излизат на пазара поотделно, те стават жертва на прекупвачите, които ги натискат в цените, не могат да постигнат икономия в мащаб и не могат да преговарят директно с големи клиенти, защото просто количествата произведена стока не са достатъчни. Отговорът за малкия производител е кооперирането. 

Ако се обединят, производителите ще бъдат по-конкурентни, ще могат да купуват семена и препарати на по-ниски цени, ще имат хомогенно производство и качество и ще представляват тежест на пазара, с която ще трябва да се съобразява и администрацията, и прекупвачите, и крайните клиенти.

5. Алтернатива

Намиране на решение на проблемите на тютюнопроизводителите чрез либерализиране на производството на тютюневи изделия или помагане при прехода към алтернативни култури. Либерализацията на тютюнопроизводството е най-бързият и лесен начин да се осигури адекватен доход на тютюнопроизводителите, без да се налага увеличение на квотата от 600 кг. 

Сега в момента малките производители са поставени пред огромен натиск от прекупвачите, които им предлагат от 3 до 5 лева на килограм тютюн и закъсняват при изплащането му. Аз предлагам да бъде либерализиран този сектор, за да може производителите на тютюн да произвеждат собствени марки цигари и тютюневи изделия или да изнасят тютюна и да го продават в Гърция. По този начин вместо по 3 лева на килограм, ще печелят по 30 лева.

Виж още: В битка за българското село

6. Решения

Решаване на проблемите на зеленчукопроизводителите в региона, свързани с кадастъра, поливането и регистрацията им като земеделски производители. В момента кадастърът на земите по поречието на Струма е в ръцете на Министерството на земеделието, а би трябвало да бъде в Агенция по кадастъра. Ако се прехвърли там, проблемът ще бъде решен за по-малко от месец.

7. 0% ДДС

Премахване на ДДС върху стоките от първа необходимост и битовата електроенергия и намаляване на ставката за основните потребителски стоки - храни, учебници и лекарства. Тази мярка ще позволи директно увеличаване на покупателната способност на пенсионерите, младите семейства и хората на минимална работна заплата.

8. Намаляване на данъчната и осигурителната тежест на стартиращите бизнеси, наемащи млади хора или хора в предпенсионна възраст. Това ще насърчи предприемачеството и ще спомогне за намаляването на младежката безработица или ще помогне да се наемат възрастни хора с опит, на които не им достига трудов стаж за пенсия.

9. Енергия

Подпомагане на гражданите за намиране на евтини алтернативи за отопление. Насърчаване на ефективната употреба на геотермалната енергия на Югозапада.

10. Евтини пари

Насърчаване на преработвателната индустрия, производството и туризма чрез осигуряване на безлихвени заеми за стартиращи бизнеси. По-конкретно Насърчителна банка да започне да отпуска безлихвени кредити с гратисен период от 3 до 5 години, като изплащането да започне след края на периода. Това ще даде свеж старт на много малки производители, хотелиери и предприемачи да започнат работа, да наемат хора и да се развиват, без да се притесняват, че трябва да връщат кредити всеки месец.

Виж още: Интервю с Никола Вапцаров - племенник

11. Отговорност

Директна и пряка отговорност пред избирателите. Без партии и без криене зад коалиции, листи и тайни споразумения. Искам да бъда избран за народен представител не заради това, че съм роднина на Вапцаров, а защото искам да бъда полезен на България.

Ако това не ти стига - бил съм доброволец в Червения кръст, международен наблюдател с ОССЕ, работил съм в местната администрация на Франция, стажувал съм в полицията и жандармерията, работил съм в Съвета на Европейския съюз в Брюксел и в Министерство на външните работи на България. Обиколил съм половината свят, не на екскурзия, а на конкретни мисии. 

Работя от 15-годишен и съм започнал от най-черната работа като огняр и общ работник, през заварчик, бояджия, пиколо, доставчик, барман, рецепционист, юрист, та чак до управител, а и вестник съм издавал даже за един кратък момент от живота си. През свободното си време чета книги или спортувам.

И не мислете, че една птичка пролет не прави! Тази пролет вече е тук и е дошла с дъжд и урагани. Нека заедно я посрещнем на 5 октомври. Ще ме намерите на номер 26 от бюлетината. Очаквам Ви!

Платена публикация