Медицинските сестри у нас са малко над 26 хил., а средната им възраст е 58 години. 1/4 трябва да се пенсионират тази година

До 10 години медицинските сестри и акушерките у нас могат да изчезнат. Завършващите у нас все по-често гледат към други държави за реализация, понеже заплащането там е 10 пъти по-високо, а и медицински персонал от България е доста търсен извън страната.

Средната заплата за тях у нас е до 900 лева с всички добавки. Според медицински специалисти обаче нормалната заплата, и то за начеващ здравен работник, е около 1500 лева.

Една сестра обслужва между 30 и 50 пациенти, коментира пред БНТ председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. По думите й ситуацията е удар върху професията.

"Именно поради тази причина се нагнетява недоволството на пациентите. И младите хора изпитват страх да се обучават в тази професия. За пореден път казвам - заплатите трябва да бъдат достатъчно високи, за да мотивират младите хора да пожелаят да работят тази професия."

1/4 от медицинските сестри у нас трябва да се пенсионират през тази година. Повече от 20% вече са в пенсионна възраст. Данните са на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Според тях медицинските сестри у нас са малко над 26 хил., а средната им възраст е 58 години.

Виж още: Остър недостиг на медицински сестри у нас

Във Видин например свободните работни места за медицински сестри се заемат от пенсионери. Работещите продължават да напускат заради по-добро заплащане в чужбина или други градове в страната.

216 са действащите медицински сестри и лаборанти във Видин. Повечето от останалите в системата са с десетки години стаж.

Председателката на регионалното дружество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Диана Богомилова споделя: "Някъде от 15 години насам нови медицински кадри не са постъпвали на работа, а ако са постъпвали такива, напускат веднага след това."

В отделението, където е тя, вече имало една работеща сестра в пенсионна възраст. Тази година предстои да се пенсионират още три. Ако те напуснат, отделението няма да функционира. 

"Което означава едно-единствено нещо - тези жени трябва да останат на работа. Ние дори ще ги молим да останат на работа", допълва Богомилова.

Медицинската сестра Даниела Ценкова е със стаж от 30 години и обича работата си, но понякога съжалява за избора на професия, който направила: "Трудно е, защото работата е много. Отговорна е, стресова, спешна."

Около 500 лева получават медицинските сестри във Видин без данъците и осигуровките. Затова се налага да работят на две, понякога дори на три места. Ниските възнаграждения демотивират и младите. Липсата на нови кадри пречи на работата в екипите. Според лекари алтернатива на професията "медицинска сестра" няма.

"Сега има някакви пориви за произвеждане на парамедици, които може би няма да имат достатъчно добра подготовка адекватно да заменят една медицинска сестра, която е изкарала целия курс на обучение и е добре подготвена", коментира кардиологът д-р Стоян Филипов пред БНТ.

Виж още: Москов обеща средна заплата за медсестрите 1000 лв.

Според работещи в системата, за да има нови попълнения, заплащането трябва да е поне двойно.

Статистика, огласена в началото на годината, през последните две десетилетия медицинските сестри у нас са намалели с 20 хил. В извънболничната помощ има недостиг на 11 хил. сестрински кадъра, а в болниците дефицитът е близо три пъти по-голям.

За последните 20 години акушерките са дори двойно по-малко. Само в "Майчин дом" свободните места за акушерки са 20. Болницата е база за обучение и може да подбира кадри директно от университета, но въпреки това трудно намират акушерки и медицински сестри.

Според главната акушерка на СБАЛАГ "Майчин дом" Росица Георгиева стартовите заплати на акушерките и медицинските сестри са все още ниски. Друга причина е, че приемът във висшите учебни заведения за подобен вид кадри е относително малък.

През тази учебна година във висшите училища в страната са разкрити над 100 нови места за медицински сестри, а само в София са приети 160 студенти.

Няма много голям интерес към тази професия и ние си го обясняваме така - защото това е една доста отговорна професия, констатиа проф. Галина Чанева, ръководител на катедра "Здравни грижи" във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет в София.

Деница Пенева завършва тази година и вече проучва възможностите за работа в чужбина. Би останала у нас при определени условия: "Хубаво е, ако заплащането се повиши. Също така, ако има повече квалификации, които да носят бонуси за самия медицински персонал, да има той стимули да се развива и да ги придобива."

Виж още: Д-р Константинов: Катастрофално се стопява броят на акушерките

Съгласно изискванията на Световната здравна организация (СЗО) за европейския регион на всеки 100 хил. души трябва да има по 740 сестри и акушерки, а у нас се падат по 485.

Зам.-председателката на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Петя Найденова предупреждава: "В рамките на близките пет до 10 години ние ще останем без този персонал. Това ще доведе до влошено качество на грижите."

Източник: БНТ