Двете компании обявиха, че ще си сътрудничат в името на клиентите

Технологичните гиганти "Майкрософт" и "Гугъл" са на път да заровят томахавката на патентната война, която водеха през последните пет години двете, съобщава BBC.

Между тях имаше общо 18 съдебни дела за нарушаване на патентното право.

Двете компании ще прекратят всички висящи съдебни спорове за нарушаване на патента между тях, включително и в случаите, свързани с "Моторола мобилити", обявиха "Майкрософт" и "Гугъл" в съвместно изявление.

Споровете

През 2011 г. "Гугъл" купиха "Моторола мобилити" за 12,5 млрд. долара, а миналата година я продадоха на китайския компютърен гигант "Леново" в сделка, оценена на 2,9 млрд. долара. Американската компания обаче запазва по-голяма част от патентите, които придоби при първата сделка.

Отделно от това, "Майкрософт" и "Гугъл" са се споразумели да си сътрудничат в някои патентни дела, а също така да работят заедно и в други области  - в полза на клиентите си. Под каква форма ще се осъществява това сътрудничество обаче засега не се уточнява.

Виж още: Искаш ли да разбереш всичко, което "Гугъл" знае за теб?

Особено сериозен скандал се заформи около игровите конзоли Xbox. "Майкрософт" обвиниха "Моторола", че не са изпълнили задължението си да лицензират своите патенти за видео компресия и безжична технология. Съдът уважи жалбата им.

Томахавката е заровена - засега

Сделката приключва този кръг от съдебни дела, но това не е гаранция, че "Майкрософт" и "Гугъл" няма да се сблъскат и в бъдеще, коментира пред "Ройтерс" говорител на "Майкрософт".

Миналата година подобна сделка сключиха два други непримирими съперника - "Самсунг" и "Епъл", които също решиха да се откажат от патентните си спорове.

Източник: Би Би Си, Ройтерс