Според тях това ще насърчи родните автори, композитори и изпълнители

"Държавно субсидираните медии, БНТ и БНР да бъдат задължени в Закона за радио и телевизия да запълват 45% от музикалната си програма с репертоар от български автори, композитори и изпълнители, като квотата е разпределена както за популярни изпълнители, така и за нови. Да се излъчва в адекватни часови пояси и да има равнопоставеност на музикалните стилове."

Това искане са заявили от партията на Светльо Витков "Глас народен" в отворено писмо до председателя на Комисията по култура и медии към НС Поли Карастоянова и до Министъра на културата Вежди Рашидов, което е внесено в деловодството на Народното събрание и в Министерството на културата.

Повече средства от авторски права

От партията са на мнение, че това музикално структуриране ще даде равни възможности за изява на всички български творци и ще доведе до увеличаване на средствата, които се събират от авторски права и се преразпределят от дружества като "Мюзикаутор" и "Профон", в полза на българските творци.

Виж още: Витков и Дончева прехвърлят 1%

Като пример се посочва отчета на "Мюзикатуор" за 2013 г., според който приходите за същата година в размер на 5 011 106,51 лв. са разпределени както следва: 957 224,92 лв. - между българските автори, изпълнители, композитори, аранжори и текстописци, а 4 053 881,59 лв. - за чуждестранни автори.

Мотивация за автори, композитори и изпълнители

Според "Глас народен" липсата на интерес от страна на медиите да излъчват българска музика в ефира си демотивира утвърдените вече творци, което от своя страна води до нежелание на младите автори, музиканти и изпълнители да създават и да творят.