Правителството на Ангела Меркел планира да пусне проект за адаптиране на исляма към германските либерални ценности

"Германски ислям" - това е проектът, с който правителството на канцлера на Германия Ангела Меркел се надява да интегрира големите групи мигранти в обществото.

Преди парламентарните избори през 2017 г. правителството пуска проект за адаптиране на исляма към германските либерални ценности, съобщава "Известия", цитиран от Агенция Фокус.

Неконтролируемият поток от мигранти към Германия доведе до падане рейтинга на управляващата партия ХДС/ХСС и социално напрежение. С тази инициатива властите се надяват да поправят ситуацията. 

Според инициаторите на проекта "Германският ислям" е най-мащабният и амбициозен проект на германското правителство през последното десетилетия. 

Виж още: Германски съд разпореди да не се връщат бежанци в България

"Без съмнение повишаващият се брой на мюсюлманите в страната ни днес е предизвикателство за едно общество отворено за различните. Сегашната напрегната ситуация не ни позволява да допуснем възникването на атмосфера, в която интегрирани в обществото хора да се чувстват като чужденци", коментира германският финансов министър Волфганг Шойбле. 

По думите на Шойбле въпреки че повечето мюсюлмани са като цяло нерелигиозни, понякога се случва да има трудности при установяването на връзки между исляма и либералните ценности. 

Виж още: Защо повечето бежанци са млади мъже

Инициаторите предлагат проектът да тръгне през първата половина на 2017 г. В реализирането на програмата ще се заемат едновременно няколко министерства и ведомства.

Източник: Агенция "Фокус"