Потребителите на социалната мрежа вече може да се идентифицират с пол, различен от "мъж" или "жена". Засега от опцията могат да се възползват само в САЩ, но предстои да бъде въведена и в други страни.

Досега потребителите на "Фейсбук" можеха да посочат мъжки или женски пол, или да напишат дума по избор в това поле, докато конкурентът им "Гугъл+" отдавна има опцията "друг", припомня StandartNews.com.

Те вече могат да избират между "трансполов" (мъж в женско тяло или жена в мъжко тяло), "интерполов" (който не може да се определи само като мъж или само като жена), "флуиден" (половата идентификация се променя с времето), като за правилните термини са се консултирали с организации за защита на хората с нетрадиционна полова идентичност и сексуална ориентация.

"За много хора това няма да означава нищо, но за онези, за които има значение, то е огромно", казва Бриел Харисън, софтуерен инженер във "Фейсбук". Харисън се подлага на процедури за промяна на пола от мъжки към женски, а позицията на компанията му е, че всеки трябва да се чувства в хармония със себе си.

Крайни религиозни групировки в Щатите критикуват стъпката с думите, че човечеството е разделено на две половини - мъжка и женска, и това е "биологическа реалност", допълва "Стандарт". 

Според института "Уилямс" най-малко 700 000 души в САЩ са трансполови - половата идентичност на личността е различна от физическите белези на тялото или пола, с който са записани в документите си за раждане. 

Правозащитниците твърдят, че с новите опции на "Фейсбук" всички тези хора ще могат да се представят и да бъдат приети такива, каквито са.