Авторитетното издание анализира потенциалната бъдеща коалиция на ГЕРБ с Обединените патриоти и негативните сигнали, които тя би изпратила към Европа

Изборите в България не останаха отразени в международната преса. Британският всекидневник "Файненшъл таймс" излезе с коментар върху резултатите от вота у нас, посочвайки че "безпрецедентният трети мандат" за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов идва без стабилно мнозинство и той няма да управлява сам.

След като отбелязва, че лидерът на Социалистическата партия Корнелия Нинова е "отхвърлила увертюрите" на Борисов за сформиране на голяма коалиция, вестникът цитира мнението на анализатора Андриус Турса от консултантската агенция "Тенео интелиджънс". "ГЕРБ ще трябва да състави неустойчива коалиция с националистите от Обединените патриоти и/или с популистката "Воля", което вероятно ще доведе до вътрешни различия и търкания, като се имат предвид техните идеологически различия."

Виж още: Кой влиза в 44-тото Народно събрание

Изданието цитира и българския политолог Огнян Шентов - шеф на Центъра за изследване на демокрацията, според когото "Борисов трябва да привлече "Воля" за баланс на непредсказуемите националисти".

"Файненшъл таймс" обръща внимание, че "коалицията на Обединените патриоти включва крайнодясната "Атака" - антисемитска партия с неонацистки връзки, чието присъствие в правителството вероятно ще навреди на отношенията на ГЕРБ с големите партии в семейството на европейските консерватори" от ЕНП.

Виж още: "Ню Йорк таймс": Българите все още виждат бъдещето си с ЕС

Цитира се мнението на друг български политолог - Даниел Смилов, който казва, че "ако те (ГЕРБ) поканят Патриотите в правителството, това ще създаде рискове за репутацията им, особено в Европа. Ако обаче ГЕРБ реши да разчита на тяхната подкрепа, съставяйки правителство на малцинството, това би било много нестабилна формула".

Според "Файненшъл таймс" за много българи Борисов остава популярен като гарант за стабилност. "Предишните му управления обаче бяха белязани от обвинения в корупция по високите равнища, включващи ГЕРБ и неговите коалиционни партньори", посочва всекидневникът.

Виж още: Лидерите лаконични в изборната нощ

Авторът обръща внимание и на факта, че новата антикорупционна партия на бившия правосъден министър Христо Иванов, подал оставка след като парламентът отхвърли плана му за реформа на правосъдната система през 2015 г., не е успяла да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента.

"Трудно е да се очакват съществени стъпки в борбата срещу корупцията и за реформиране на съдебната система", казва още политологът Смилов пред вестника, като изразява мнение, че ГЕРБ ще тръгне по пътя на предишната си политика: инвестиране в подкрепяни от ЕС инфраструктурни проекти, като в същото време се запазят мерките за фискална стабилност.

Източник: "Файнейшъл таймс"