Сензационният роман от Харуки Мураками, сравняван с трилогията "Милениум" от Стиг Ларшон, излиза, докато у нас текат ежегодните дни на японската култура

Книга 1 (превод: Венцислав К. Венков, 416 стр., цена: 16 лв.) е с премиерна дата 5 ноември, а на 19 и 26 ноември "Колибри" планират да издадат и останалите два тома от сензационния роман.

На фокус в първата част са две секти: християнското Общество на свидетелите и мистериозен култ, който напомня за "Аум Шинрике", предизвикали атаката с нервнопаралитичен газ в токийското метро през 1995 г. Действието тръгва през 1984-та, но

впоследствие се пренася в паралелния свят на 1Q84 година

(Q вместо въпросителна, съкратено от англ. question mark) където човек може да изчезне безвъзвратно.

Харуки Мураками е съвършеният посланик на Япония, а литературата, която носи неговия подпис, е определяна като хипнотичен калейдоскоп на идеи и мотиви: пороците, разяждащи консуматорското общество,

патологичната самота на "градския" човек,

нихилизмът, загубата на сетива за съкровеното, невротизмът на поколението, лишено от илюзиите си, припомнят от издателството, които вече са пуснали на български девет други негови творби.

Очарованието на неговите романи до голяма степен се дължи на способността му да "имплантира" сюрреалистични мотиви, научна фантастика и чистокръвна фантазия в иначе ултрареалистични, делнични наративи, обяснява британският "Дейли телеграф".

"Джапан таймс" определя "1Q84" като задължителна за всеки, който иска да има представа от съвременна японска култура", а "Ню Йорк таймс" пише:

"Книгата започва по перфектния начин: динамично, забавно, напрегнато, секси и мистично... През април 1984 г. млада жена пътува с такси в Токио и попада в задръстване. И докато се гневи, че закъснява за среща, подозрително усмихнатият шофьор й подхвърля варианти за решение на проблема, като я предупреждава, че в единия случай

може да се озове в непознат за нея свят...

Тя напуска таксито и се втурва по магистралата, поема по близката аварийна стълба, захвърля високите си обувки, навива полата си, за да се справи с парапета, слиза и продължава по посока на целта си.

Междувременно се случват две неща: първо, Аомаме (така се казва героинята) извършва престъпление. Второ, пророчеството на шофьора се сбъдва - светът вече не е същият..."