Ако ни питаш, те са поне 110, но засега ще се задоволим със селекцията на BudgetTravel

Италия е една от най-посещаваните държави в света (40 милиона туристи на година). Рим, Венеция, Флоренция привличат чужденците от векове.

В страната има голям брой обекти, попаднали в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

Италия има красива природа, богата история, чудесна кухня.

Където и да отидеш, със сигурност ще има какво да видиш. От туристическия портал BudgetTravel са направили една класация на 10-те най-популярни атракции в страната, цитирана от profit.bg. Представяме ти я с някои допълнения от нашите собствени пътувания из страната на Микеланджело, Леонардо и Балотели.

10. Кулите в Сан ДжиминяноСан Джиминяно

Това е селце в Тоскана, известно с 14-те каменни кули, заради които е наричано „Средновековният Манхатън“. В миналото тук е имало общо 70 кули, които е трябвало да защитават селището от вражески атаки. Всъщност в Тоскана явно много са обичали да се нападат, защото фетишът към кулите е доста разпространен - почти всяко селце и замък си има такива, а отгоре придвижването на неприятеля е може да се забележи отдалеч. В наши дни подобни опасности няма, но кулите осигуряват фантастични гледки на километри във всички посоки, както се вижда от този кадър, правен на върха на най-високата кула в Сан Джиминяно.Сан Джиминяно

А в подножието й е полегнала плетеница от тесни каменни улички и площади, по които се редуват китни магазинчета с типични за региона продукти.

9. Манарола (Чинкуе Тере)Манарола

Манарола е едно от най-старите селища в Чинкуе Тере – област с 5 села, известни с красотата си.

Манарола

В Манарола коли не могат да влизат. Петте селца се „подават“ от планината и имат прекрасен изглед към Лигурско море.

8. Наклонената кула в ПизаНаклонената кула в Пиза

Малко след като започва строителството, през 1173 г., кулата започва да се накланя заради лошо поставена основа. Строежът е изоставен за около 100 години.Наклонената кула в Пиза

Завършена е във втората половина на 14-ти век. От 2001 г. е отново отворена за посетители, които могат да изкачат 296-те стъпала до панорамната тераса на върха.

7. Езерото КомоЕзерото Комо

Лаго ди Комо има площ от 146 кв. км, което го прави третото най-голямо езеро в Италия, след Лаго ди Гарда и Лаго Маджоре. С над 400 м дълбочина то е едно от най-дълбоките езера в Европа, а дъното на езерото е разположено на повече от 200 м под морското равнище.Езерото Комо

Районът е известен с красивите си вили.

6. ПозитаноПозитано

Това е малък град по Амалфийското крайбрежие (за другите красоти в близост до него прочети тук). Разраснал се е през Средновековието. През 20-ти век изживява метаморфоза от тихо рибарско селце до известен и луксозен курорт, най-вече благодарение на Джон Стайнбек, който му се обяснява в любов в есе за списание Harper's Bazaar.Позитано

5. ПомпейПомпей

Вулканът Везувий изригва на 24 август 79 г. Град Помпей е затрупан за ден от няколко метра вулканична пепел и пемза... което го запазва в почти непокътнат вид. Днес около 2,5 млн. туристи посещават града на година, за да се разходят по каменните улици и да видят античните вили с красиви мозайки, амфитеатъра, форума, баните, публичните домове... и гипсовите отливки на телата на местни жители там, където ги е заварила трагедията.

4. Пиаца дел Кампо, СиенаПиаца дел Кампо, Сиена

Площадът с форма на мида е един от най-красивите в света. По наклонената му повърхност постоянно можеш да видиш излежаващи се туристи и местни, събиращи слънце и хубави спомени. Пиацата е заобиколена от каменни дворци, а над нея се извисява... кула, разбира се (пропуснахме да уточним, че и Сиена е в Тоскана) - Торе ди Манджа.

Два пъти в годината (през юли и август) на площада се организира едно от най-зрелищните и опасни конни надбягвания - Ил Палио.

3. Санта Мария дел Фиоре, ФлоренцияБазиликата „Санта Мария дел Фиоре“, Флоренция

Оставаме в Тоскана, но се местим в най-големия й град - Флоренция, където целият ренесансов артистичен гений се е излял в пълния си блясък и е сътворил едни от най-замайващите художествени творби, които светът познава.

Архитектурният символ на града е базиликата „Санта Мария дел Фиоре“, чиито силует доминира над града. Когато за първи път я видиш, дълго не можеш да затвориш уста от възхищение при вида на блестящата й фасада, облицована с панели от бял, зелен и розов мрамор, и огромния купол, който е най-големият в света, строен от тухли. Чувството е подобно и когато прекрачиш прага. Отвътре куполът е зографисан с неземно красиви стенописи, а фигурите изглеждат толкова реални и триизмерни, сякаш всеки момент ще прескочат изрисувания парапет. Куполът на базиликата „Санта Мария дел Фиоре“, Флоренция

Строежът за базиликата започва през 1296 г. и продължава до 1436 г.

2. Колизеумът, РимКолизеумът, Рим

Това е най-известният амфитеатър в света.

Строежът е започнат от император Веспасиан между 70 и 72 г. и е завършен от сина му Тит през 80 г.

Побирал е 50 000 зрители, които са влизали от 80 входа.

1. Каналите на ВенецияКаналите на Венеция

Трудно ще намериш по-романтично място в света.

150-те канала правят Венеция един от най-красивите градове на планетата.

Тук има повече туристи, отколкото местни жители, но това не пречи на последните да се забавляват като за последно. Причината може и да е в това, че градът малко по малко потъва. Ако не си го посещавал, замисли се и поправи скоро грешката, защото току-виж някой ден изчезне съвсем.