Поговорихме със Саймън Бартоломю - китарист, вокал и един от основателите на The Brand New Heavies - за музика, добрите места за секънд хенд шопинг в Осло, чара на Източен Лондон, Салвадор Дали, "Оейзис" и Джими Хендрикс.

Бранд Ню Хевис (The Brand New Heavies) са едни от пионерите на лондонската ейсид джаз сцена. Групата възниква през 1985, основана от Йън Кинкейд (барабани, кийборди), Саймън Бартоломю (китара, вокал) и Андрю Леви (бас, кийборди), дългогодишни приятели от училище. Започват като инструментална група, след което идва ред и на гласовитите мацки. 

Историята на The Brand New Heavies, чиято музика първоначално е вдъхновена от великия Джеймс Браун, превръща няколко прекрасни певици, като Н'Деа Дейвънпорт (N’Dea Davenport), Сийда Гарет (Siedah Garrett) и Карлийн Андерсън (Carleen Anderson), в соул и фънк икони на 90-те. С осем платинени албума, английските музиканти все още не са загубили ентусиазма си и продължават да творят и реализират съвместни проекти със световни денс имена като Карл Кокс.

Днес, 24 април (вторник), зала 3 на НДК ще се превърне в голям диско клуб с огромна сцена, звук, декори и светлинно шоу. С този концерт, организиран от EventEase, култовата банда ще отбележи 20 златни години на световната сцена, през които успяха да превърнат джаз, фънк и соул музиката в толкова любими и танцувани от няколко поколения българи.

По повод идването им у нас си поговорихме със Саймън Бартоломю - китарист, вокал и един от основателите на групата. Но освен, разбира се, музиката, с него обсъдихме добрите места за секънд хенд шопинг в Осло, чара на Източен Лондон, Салвадор Дали, "Оейзис" и Джими Хендрикс. 

Какво помниш от последното си идване в България?

Помня, че ни посрещнаха много топло и си прекарахме "фънки" добре! Опитахме наистина добра храна, както и малко от едно невероятно вино, чието име не мога да си спомня сега... 

Очакваш ли нещо различно този път?

Повече фънки лудост и още по-добро настроение от всички!

Кои са любимите ви места за изпълнения - градове, клубове, зали?

Трудно е да кажа един град, защото всеки носи собствено настроение. Предпочитаме места с приятна атмосфера - старият театър винаги бие спортна зала. Размерът също няма значение. 

Иначе тъкмо се връщаме от Осло и препоръчвам Grünerløkka като хубаво място за пазаруване на секънд хенд дрехи и добри кафенета. Намерих си страхотни дрехи в UFF.

Лондон е популярна туристическа дестинация особено тази година покрай Олимпийските игри. Какво ще ни препоръчаш да посетим там?

Има ги всички традиционни неща, но е наистина "фънки" в района около Шордич в Източен Лондон. Сохо продължава да е нa мястото си и там все още има какво да се види, но Източен Лондон се превърна в по-добра дестинация за пазар, клубове, барове и интересни хора. 

↵ Use original player
YouTube
← Replay
X
i

У нас живеят много британци. Би ли заживял другаде? 

Аз бих, но свикваш да се прибираш у дома след турнета. Въпреки това, място около морето с призрака на Салвадор Дали би било страхотно. 

Как виждаш бъдещето на стари жанрове като фънка?

Изглежда фънкът се е превърнал в основа за всякакви стилове. Помня как в парчето Wonderwall на "Оейзис" имаше бийт, който произлиза от фънк и аз си помислих "Уоу, това е интересно!" 

В наши дни хората имат достъп до всичко, благодарение на Youtube и радиото в колата си. За мен фънкът е в основата на походката на човек и в движенията му. Това не е просто музика. Можеш да го откриеш дори в "Лед Цепелин" и Джими Хендрикс. Той е част от живота - храна, вода, танци, фънк и смях - всички са крайно необходими!

Какво мислиш за влиянието на Интернет върху музиката в наши дни?

Трудно е да си представим живот без Интернет. Той определено оказва влияние - веднъж върху индустрията и втори път върху потребителите на музика. Музикантите все още се опитват да измислят как да изкарват пари, особено след като всичко стана безплатно. 

За хората това е страхотно - можеш да чуеш всичко, което някога е било правено, и да разпространяваш музиката си. Но демокрацията в момента ни води към един див Запад и ще е интересно да видим какво ще се случи, защото всъщност никой не знае. 

Бих добавил, че ако харесваш даден артист, трябва да го подкрепяш, купувайки музиката му. В противен случай ще слушаш само това, за което се плаща. Ти избираш. Гласувай! (смее се)

Разкажи ни интересна история около последния ви албум. Какво е различното?

Хората винаги питат "Какво е различно?", но аз не гледам на музиката ни по този начин. Просто влизаме в студиото и се оставяме на течението. Предстои ни да завършим и да пуснем много нови неща. Нямаме търпение. Искам да завърша и соло албума си, който започнах преди 10 години - той има фънки рок звучене и ще създам сайт, наречен massivelittleworld, за да го разпространявам. 

Благодарим ти много за този разговор! Успех с проектите и нямаме търпение да ви чуем довечера! 

Благодаря ви и аз! Нямаме търпение да прекараме нови вълнуващи мигове с всички в България.

Шоуто на Brand New Heavies започва довечера (24 април, вторник) от 19 часа в Зала 3 на НДК. 
0 Коментара

  1. Няма коментари.
    Бъди първия коментирал! Вход Регистрация Влез с Facebook