В първа реч пред Общото събрание на ООН, на което е домакин в родния си Ню Йорк, US президентът заплаши, че САЩ могат да унищожат КНДР, и разкритикува договореностите на предшественика си с Техеран. От Пхенян му отговориха със същия тон...

Ким Чен Ун излезе с безпрецедентно лично обръщение към международната общност в отговор на нападките от US президента Доналд Тръмп, който в началото на седмицата предупреди ООН, че САЩ може и да нямат друг избор, освен да унищожат напълно Северна Корея.

От ефира на севернокорейската държавна телевизия лидерът на КНДР заяви, че обмисля възможна контрамярка, невиждана в историята. Външният му министър, който е в Ню Йорк за годишната сесия на Общото събрание на ООН, междувременно намекна, че Пхенян може да извърши най-мощното изпитание на водородна бомба в Тихия океан.

В тв обръщението си Ким Чен-ун определя Тръмп като "умопомрачен" и се зарича, че опонентът му "ще си плати скъпо" за думите. Синът на Ким Чен Ир и внукът на Ким Ир Сен уверява, че заплахите на Вашингтон не просто не са го уплашили, а точно обратното - убедили са го, че е избрал правилния път.

Той е категоричен, че в своята реч пред ООН Тръмп е обидил него и неговата държава пред погледа на целия свят и това може да се тълкува като заявка за война.

Уплашеното куче лае по-силно, коментира Ким Чен Ун по адрес на Вашингтон.

Няколко дни по-рано президентът на САЩ се подигра на севернокорейския лидер, като го нарече Rocket Man* (Човека с ракетата) пред Общото събрание на ООН, чиято 72-ра годишна сесия тече в родния му Ню Йорк. Той отправи остри думи и срещу Иран, отхвърляйки сделката за ядрената програма, която сключи предишната администрация в Белия дом, обобщава БНТ.

Дебютът на Тръмп пред делегатите от над 190 страни във вторник беше и най-очакваната реч от дебатите на Общото събрание. Държавният глава на САЩ оправда очакванията - фокусът беше върху престъпните, по думите му, режими в Пхенян и Техеран.

"САЩ имат огромна сила и търпение, но ако бъдем принудени да се защитаваме, няма да имаме друг избор, освен напълно да унищожим Северна Корея. Човекът с ракетата е поел на мисия, самоубийствена както за самия него, така и за неговия режим. САЩ са готови, имат желание и могат, но се надяваме, че няма да бъде необходимо - затова съществува и ООН", декларира Тръмп.

Ядрената сделка с Иран е най-лошата и едностранчива сделка, подписвана някога от САЩ, заяви още US президентът относно договореностите на предишественика си Барак Обама и определи политиката на Техеран като "дестабилизираща".

"Не можем да позволим един режим на убийци да продължава с дестабилизиращите си действия, като строи опасни ракети, и не можем да спазваме споразумение, което осигурява прикритие за евентуално развитие на ядрена програма", категоричен беше той.

В началото на речта си Тръмп изброи икономическите постижения, откакто е Белия дом, а след това описа мрачна картина на света, заплашван от терор, кибератаки, международни престъпни групи и заплаха по границите.

Като напомни своето мото "Първо Америка", държавният глава на САЩ описа своята представа за световен ред - суверенни държави, които защитават своите национални интереси и си сътрудничат:

"Като президент на САЩ винаги ще поставям Америка на първо място, точно, както и вие, като лидери на други държави, ще поставяте - и би трябвало да поставяте - вашите страни на първо място."

Видео: Първата президентска реч на Доналд Тръмп (с превод)

Подобно на изказванията си в централата на НАТО, Доналд Тръмп и тук подчерта, че САЩ участват с най-голяма част в бюджета на ООН, и разкритикува тежката администрация на световната организация. Според него много често фокусът й не е върху резултатите, а върху бюрокрацията и процедурите.

Речта на американския президент продължи много по-дълго от предвидените по протокол 15 минути - тройно повече. Веднага след като излезе от залата, Тръмп заяви пред журналисти, че ООН има огромен потенциал.

На 72-рата сесия на Общото събрание в Ню Йорк не присъстват президентите на Русия и Китай, а в първия ден от дебатите участие взеха още президентът на Турция и премиерът на Израел. Кризата на Корейския полуостров беше тема в изявленията и на повечето останали държавни лидери, а основният призив беше за политическо решение.

"Ядрените оръжия няма да гарантират стабилността на режима в Северна Корея, а точно обратното - ще доведат до още по-голяма международна изолация. Ако Китай действително иска да избегне конфликта в региона, е време да започне да работи активно с нас", предупреди държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън.

* Rocket Man - хит на Елтън Джон от 1972 г. Лирическият герой там всъщност е астронавт. 45 години по-късно иранският бежанец и кинематографист Маджид Адин е направил видеоклип на песента, като разказва цял нов сюжет за приключения, самота и надежда...