Докато родителите им говорят за упадъка на Запада, децата им учат и работят в западните държави

"Макар и много известни руски политици да обещават да ударят тежко Запада в случай на ядрена война, руските граждани остават скептични, че тяхната политическа класа ще има смелостта да направи подобно нещо. Защо? Защото редица от тях имат роднини на запад, които биха могли да станат жертви на техните действия."

Така започва коментар на американското издание "Ню Йорк Обзървър", който разказва за децата на множество известни руски политици, които живеят и работят на запад.

Като пример изданието посочва семейството на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Неговата бивша съпруга Екатерина и трите му деца живеят в престижна част на Париж от над десет години. В края на май лично Путин назначава Пескова за ръководител на руския Център за наука и култура във Франция.

Една от дъщерите на президентския говорител - 19-годишната Лиза, е възпитаничка на елитен парижки пансион и в момента е студентка във френската столица. 

В същото време доведената дъщеря на Песков Саша има американско гражданство.

С американско образование е и единствената дъщеря на руския външен министър Сергей Лавров. Екатерина Винокурова прекарва 17 години в САЩ, където изучава политически науки в Колумбийския университет, а по-късно отива във Великобритания, където завършва Лондонското училище за икономически науки. Възпитаничка на същото учебно заведение е и дъщерята на вицепремиера Александър Хлопонин Любов.

Дъщерята на депутата Пьотр Толстой наскоро е приета в университета Йейл и също като Лиза Пескова има негативно отношение към образованието в Русия. Също така три от четирите дъщери на руския депутат Сергей Железняк са учили или учат във Великобритания и Швейцария. Най-голямата от тях - Анастасия, дори е работила известно време за Би Би Си, където се запознава със съпруга си.

Западно образование има и синът на първия заместник-председател на руския парламент Александър Жуков, който учи в Лондон. Този факт обаче става известен на руската общественост, след като младият Пьотр получава присъда от 14 месеца затвор след пиянско сбиване.

"Списъкът с деца на високопоставени руски политици, които водят изискан живот в чужбина, докато техните родители изразяват руския си патриотизъм, е безкраен", посочва още "Ню Йорк Обзървър".