Подбрани кадри от дейността на българския кандидат за еврокомисар в Европейския парламент

От Европейския парламент разпространиха 6-минутен клип с подбрани кадри от двата мандата на Мария Габриел като евродепутат, започнали през 2009 г.

Българският кандидат за еврокомисар е член на комисиите по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, по външни работи, по правата на жените и равноправието между половете и подкомисията по човешки права.

Виж още: Мария Габриел поема цифровата икономика

Парламентарната й дейност е била фокусирана върху няколко приоритета: вътрешната и външната политика на ЕС, визовата политика (като докладчик по 1/3 от споразуменията за либерализиране на визовия режим), миграционната политика, сигурността, борбата с тероризма и трафика на хора, правата на жените и отношенията с държавите от Африка, Средиземноморието, Западните Балкани и Арабския полуостров.

През 2016 г. тя е начело на делегацията наблюдатели за изборите в Габон, а през 2011 и 2014 г. оглавява две подобни мисии на ЕС в Демократична република Конго. Водила е делегации с наблюдатели на изборите и в Танзания, Судан, Нигерия, Сиера Леоне и Йордания.

Миналата година Колумбия я удостоява с държавния орден "Сан Карлос" за приноса в международните отношения и дипломацията.

Сборният клип включва кадри от изслушването на Федерика Могерини за зам.-председател на ЕК през 2014 г., дебатите за либерализирането на визовия режим с Грузия (2016), гласуването на либерализирането на визовия режим с Украйна през април т.г., посещението й в гръцките бежански лагери в Идомени и Лесбос (2016), визита на граничния пункт Капитан Андреево заедно с еврокомисаря Димитрис Аврамопулос също през миналата година, интервюто й за работа с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, поздравленията от колеги в сградата на Европарламента в Страсбург, както и срещата й с украинския президент Петро Порошенко, когато с подписите им беше скрепено либерализирането на визовия режим.