Счупен нос, ухапване и удари в главата са част от "дебата" за превръщането на южната ни съседка в президентска република

Бой в турския парламент заради опитите на управляващата Партия на справедливостта и развитието да прокара конституционни промени за въвеждане на президентска република. 

Грозните събития се случили вчера по време на дебатите за промените в конституцията на страната. Сблъсъците възникнали между представителите на управляващата партията и опозиционната Републиканската народна партия. 

След мелето един депутат е със счупен нос, друг се оплаква, че е ухапан, а трети е бил ударен в главата. По време на сцената във въздуха са летели столове, а заради сбиването са нанесени щети и на пода. 

Мелето започнало, след като депутати от Партията на справедливостта и развитието опитали да попречат на представителя на Републиканската народна партия Фатма Каплан да снима гласуването с мобилния си телефон. 

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

След кратка размяна на обиди нещата ексалира ли и се стигнало до размяна на юмручни удари и ритници между депутатите на двете партии. 

Промените в конституцията - път към авторитаризъм

Ако промените в тонституцията бъдат приети, Турция ще се превърне от парламентарна в президентска република, а началникът на армията вече ще се назначава от президента.

Промените предвиждат още държавният глава да има правото да остане член и председател на партията си и след встъпването в длъжност. 

Друга ключова промяна е правото на президента да назначава мнозинството от съдиите във Върховния съд на Турция. 

Ако тези промени бъдат приети, Реджеп Ердоган би установил едноличен контрол върху правителството, армията и Върховния съд, което на практика представлява своеобразен авторитарен режим.