Протестиращите издигнаха лозунга "Това не е моят президент!"

Победата на Доналд Тръмп в президентските избори в САЩ предизвика масови протести в редица американски градове тази нощ. Хиляди протестиращи излязоха по улиците на много градове в западните щати, за да покажат, че това не е техният президент. 

Демонстранти в Ню Йорк, Филаделфия, Чикаго, Бостън, Сиатъл, Портланд, Сан Франциско и Вашингтон издигнаха лозунга "Не е моят президент", като фразата бързо се превърна в популярен хаштаг и в социалните мрежи.

В центъра на Окланд демонстранти изпочупиха витрини на магазини, запалиха кофи за боклук, гуми и чучело на милиардера. Един човек пък беше блъснат от автомобил, докато блокирал магистрала, съобщиха местни медии.

В Лос Анджелис, Сан Диего, Портланд и други градове имаше многохилядни протестни шествия, в които демонстрантите скандираха: "Това не е моят президент!" и "Майната му на Тръмп!".

Видео: Тръмп - най-нелепият възможен кандидат

Кадри от протестите, качени в интернет, показаха демонстранти да палят свещи и факли. На един от тях беше изгорено и знамето на САЩ.

Студенти от Калифорнийския университет в Бъркли протестират в кампуса си. Протест имаше и в Калифорнийския университет в Дейвис, където студенти блокираха улици и преминаха в шествие, скандирайки лозунги против Тръмп, а също: "Ти не си Америка, ние сме Америка".