Властите предупреждават, че броят на загиналите ще продължи да расте

Земетресение с магнитуд от 6,2 по скалата на Рихтер разруши множество сгради в Централна Италия през изминалата нощ и взе жертви, съобщава агенция "Фокус". 

Трусът е регистриран в ранните часове на 24 август. Трусът е с епицентър на 109 километра североизточно от Рим и на 43 км северно от град Акуила, в който на 6 април 2009г. загинаха 308 души, а 30 хил. останаха без покрив заради земетресение. Засегнати са провинциите Лацио, Умбрия и Маркe.

Сеизмолозите регистрирали 55 вторични подземни труса с магнитуд над трета степен в зоната на земетресението, съобщава телевизионният канал "Скай нюз". 

Броят на жертвите достигна 247 души, съобщиха властите рано тази сутрин и предупредиха, че той ще расте. Много от тях са деца. Ранените са най-малко 368, по официални данни.

190 са загинали в Риети, 57 - в съседния град Асколи Пичено. Вероятно много живи хора са погребани под руините. Над 4300 спасители използват техника и ровят с голи ръце руините, за да открият живи хора под тях.

Земетресението стана на 24 август. То бе с магнитуд 6,2 и епицентър близо до град Норча, на около 100 километра от столицата Рим.

Some photos of the grave damage in #Amatrice, caused by tonights #earthquake. No clear info on casualties jet #Italy pic.twitter.com/TtiHjOXJ1Q

— Erich Lindner (@lindner_yep32) 24 август 2016 г.

Първите потвърдени жертви от земетресението с магнитуд 6,2 по скалата на Рихтер, опустошило десетки села в района, са били възрастна двойка в срутена сграда в град Пескара дел Тронто, предава AFP. Друг човек е загинал град Акумоли и още двама са били открити под руините на срутена сграда в град Аматриче.

Земетресението е било регистрирано в 3,36 местно време (4,36 българско време) на плитката дълбочина от 10 км. В градовете Акумоли и Аматриче в провинцията Лацио е има срутени сгради. 

"Половината град го няма. Хората са под руините", заяви кметът на Аматриче. Пътищата за достъп до града са блокирани.

Трусовете са били усетени и в Рим. В италианската столицата обаче няма разрушения. 

Това беше най-лошото земетресение в живота ми, заяви Матео Берлега, след като напусна дома си в централния италиански регион Умбрия.

Говорител на премиера Матео Ренци заяви в "Туитър", че правителството следи ситуацията внимателно и поддържа постоянен контакт с гражданската защита, която изпраща тежка техника в помощ на местните власти.