Въз основа на математически модели и информация за предишни гласувания може да се предскаже къде ще са ключовите битки и в кои щати двамата кандидати трябва да фокусират усилията си

Всеки, който поне малко се е занимавал с избори на практика, знае, че вотът в крайна сметка опира до много математика и сметки. И също така с помощта на математика и сметки, могат да бъдат предвидени резултатите от дадени избори. Това с още по-голяма сила важи за САЩ, където предизборната математика е издигната на много високо ниво.

Двете водещи партии - републиканците и демократите, отдавна са се сетили, че с помощта на науката могат да предвидят много точно къде да съсредоточат силите си в битката с противника. 

Специфично за изборите в САЩ е, че се гласува по щати, като всеки щат, въз основа на броя на живеещите в него хора, избира определен брой членове на Електоралната колегия. Тя представлява група граждани, избрани от щатите да гласуват за президент и вицепрезидент от името на жителите на всеки щат. Президентът се избира от Електоралната колегия, а не при прекия вот, но двете форми на гласуване са неразривно свързани.

С гласуването за президент, партиите избират и хората, които да изпратят в Електоралната колегия, като победилата партия най-често (освен в няколко щата) взема всички електорални гласове. 

С годините и провежданите избори двете партии са установили, че традиционно доминират в опрделени щати - едните се смятат за типично демократски, а другите - за типично републикански. Така на практика, още преди да е подадена и една бюлетина, двамата кандидати ще могат да разчитат на известно количество електорални гласове. 

Виж още: Бунт срещу Тръмп сред републиканците

От типично демократските щати Хилари Клинтън би спечелила 217 електорални гласа, а Тръмп би изкарал от републиканските 191. Останалите 10 щата щати са полето на истинската битка, пише "Бизнес инсайдър". 

Според последните социологически изследвания, Клинтън има различна преднина във всеки един от тях. Щатите, в които изследванията показват, че тя води с над 5% са Колорадо (9,5%), Пенсилвания (8%), Ню Хемпшир (7%), Вирджиния (7%) и Уисконсин (5,6%). Победа само в тези щати, би ѝ донесло общ резултат от 273 електорални гласа - достатъчни ѝ за изборна победа (при необходими за победа повече от 270 гласа). 

Как обаче Доналд Тръмп най-лесно би могъл да постигне победа? Ако той успее да спечели петте щата, където преднината на Клинтън е под 3%, това би му донесло общ резултат от 265 гласа, което означава, че ще му трябва да спечели поне един от останалите пет щата. Най-вероятна (според сметките на учените) би била победата в Пенсилвания.

Виж още: Тръмп: Хилари е основателка на "Ислямска държава" 

Въпреки че в Пенсилвания републиканците за последен път са печелили избори през 1988 г., броят на гласуващите за тях хора в западната част на щата постепенно се увеличава. Освен това там живеят много хора в ключовия таргет на Тръмп - бели мъже от работническата класа без висше образование. Проблемът за екипа на бизнесмена обаче е, че в Пенсилвания Клинтън увеличава преднината си. 

И все пак тези избори досега показват едно нещо със сигурност - няма нищо невъзможно.