Полицията е убила нападателя, след като е предприел опит за бягство

17-годишен младеж от Афганистан нападна с брадва пътниците във влака за баварския град Вюрцбург в Северна Германия. Числото на пострадалите - 14 по-леко ранени и трима тежко.

Инцидентът е станал около 21,15 ч. местно време (22,15 ч. българско време) между гарите Вюрцбург-Хайдингсфелд и Охзенфурт.

Говорител на полицията потвърди, че нападателят е бил застрелян, след като предприел опит за бягство. На мястото на инцидента е пристигнал голям полицейски контингент.

Нападателят живеел в близкия град Охзенфурт. Доста е вероятно това да е ислямистка атака, заяви баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман, цитиран от АФП, като уточни, че докато ранявало пътниците, момчето крещяло "Аллах е велик".

Интервю: Руслан Трад пред Bulevard.bg за опита за военен преврат в Турция и терористичното нападение в Ница

Все още обаче остават неясни мотивите за постъпката му. Тийнейджърът, чието име не се посочва, е пристигнал в Германия като бежанец. Той трябвало да бъде приютен в приемно семейство.

Херман допусна възможна връзка с последния атентат във френския град Ница

Ръчно изрисувано знаме на Ислямска държава е открито в стаята, където живеел нападателят.  Според Би Би Си младежът е от т.нар. самотни вълци, които са последвали призива на "Ислямска държава" да сеят хаос в Европа.

Часове след атаката в интернет излезе видеозапис, на който афганистанецът отправя заплахи, преди да извърши самото нападение: