Българският премиер осъди опита за преврат в южната ни съседка и заяви, че има ред за сваляне и махане от власт и това демократичния свят го е направил чрез избори

Премиерът Бойко Борисов също направи обръщение, в което предупреди българите да внимават, ако имат ангажименти в Турция. На извънреден брифинг относно опита за военен преврат в Турция той призова за спокойствие и запазване на демокрацията. 

Както всички вие, така и ние с тревога следим какво се случва в нашите съседи, каза премиерът и уточни, че първото и най-важното е да се погрижат за всеки български гражданин. "Външният министър се чу с външния министър на Турция. По линия на специалните служби направихме необходимите контакти", каза премиерът и коментира, че ситуацията там се поизяснява. 

"Изключително важно е, което държим да кажем, е, че винаги сме били за законност, за спазване на конституциите на която и да е държава,

има ред за сваляне и махане от власт и това демократичния свят го е направил чрез избори

Точната формулировка да няма спирала от насилия, защото и днес сутринта говорихме - насилието ражда насилие", заяви министър-председателят. 

По думите му мир с война и убити не се постига. "Някак си светът започна да свиква всеки ден да има десетки убити, това да става нормално, а то не е. Ето днес вече "забравихме" Ница. Само преди един ден бяхме потресени в Ница, днес вече цялото внимание е за жертвите и това, което се случва в Турция", коментира премиерът. 

"Усилили сме максимално границата с гранична полиция допълнително, с военните части. Всички служби са си по местата, Външно министерство, всички екипи следят и сме готови да се отзовем по всякакъв начин за подкрепа за всеки български гражданин, който е в Турция", добави Бойко Борисов. 

Виж още: ЕС, НАТО и ООН изразиха пълната си подкрепа за правителството на Турция

Премиерът не посъветва никой да пътува към Турция. "Продължаваме с колегите, виждате, че всички са тук. Службите им работят. Навсякъде има щабове. Там където се появи връзка с колегите в Турция, обменяме информация", добави той. 

Към момента няма данни за пострадали българи.

По-късно днес на втори брифинг Бойко Борисов съобщи, че 230 военни са пратени на границата. България има готовност да изпрати самолет, с който да прибере български граждани от Турция. 

Премиерът информира, че трите гранични пункта между България и Турция са отворени. Няма индикации за бежанска вълна към България, допълни Борисов.

Премиерът заяви още, че българските и турските власти поддържат добра комуникация. ДАНС и ДАР са приведени в готовност. По думите му се наблюдава спад в напрежението в Турция. Няма данни за пострадали български граждани, допълни той.

Борисов припомни, че четири турски кораба в момента участват в учение на НАТО, като не е регистрирано напрежение около тях.

Нашите власти комуникират с турското правителство. Имаме уверение, че границата ни няма да бъде поставена в опасност, заяви още премиерът.