Откъде идва тази разлика и може ли тя да бъде преодоляна качествено

Жените работят средно с 39 дни повече на година от мъжете. Представителките на нежния пол работят средно с 50 минути повече на ден от мъжете, показват данните от Глобалния отчет за равенството между половете на Световния икономически форум, цитирани от Би Би Си.  

Голямата разлика идва от неплатената работа, коятожените извършват. Данните показват още, че са необходими 170 години, за да се заличи разликата в заплащането между различните полове. 

Според Световния икономически форум пропастта в икономическите възможности за двата пола е най-голяма от 2008 г. насам. Близо четвърт милиард жени са навлезли в глобалната работна сила в последните десет години.

Въпреки че мъжете извършват с 34% повече платена работа от жените, дамите все още прекарат повече време на неплатени длъжности, като домакинска работа, отглеждане на деца и на възрастни хора. Когато се вземе предвид и тази работа, Световният икономически форум изчислява, че жените работят над един месец повече от мъжете на година. 

В Индия, Португалия и Естония жените работят с 50 дни повече от мъжете годишно. Само в шест държави мъжете работят повече от жените, като три от тях са скандинавски, където отпускът за новородено може да бъде споделян сравнително по равно между двата пола. Платеният отпуск за майките значително превишава този на бащите и като цяло правителствата са по-склонни да предоставят пари за майчинство, отколкото за бащинство. 

Някои икономисти считат, че инвестирането в неплатени в момента дейности може да допринесе за икономически растеж. Международната конфедерация на профсъюзите счита, че ако 2% от БВП на дадена страна бъдат инвестирани в сектора на обслужването, заетостта ще нарасне от 2,4 на 6,1%, в зависимост от държавата. 

Това ще се равнява на 13 млн. нови работни места в САЩ, 3,5 млн. работни места в Япония и 1,5 млн. работни места във Великобритания.

Източник: Би Би Си