От 1 януари работодатели, които умишлено укриват здравни и социални осигуровки на служителите си, ще бъдат наказвани със затвор и глоба. Работниците няма да носят никаква отговорност - дори и "за подбудителство и помагачество"

Промените в Наказателния кодекс бяха приети окончателно с бюджета на Държавното обществено осигуряване. Текстовете бяха предложени от депутатите от ГЕРБ между първо и второ четене на законопроекта, след като премиерът Бойко Борисов и синдикатите сключиха сделка за спорните промени в пенсионния модел, замразяването на възрастта за пенсия за втора поредна година и увеличаването на стажа с 4 месеца.

Лишаване от свобода

Така от 2015-а работодател, който укрие здравни и социални осигуровки в големи размери - тоест над 3 хил. лв., ще бъде наказван с лишаване от свобода до пет години и с глоба до 2 хил. лв., пише "Сега". 

Ако недекларираните вноски са над 12 хил. лв., наказанието ще е затвор от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на фирмата. 

Депутатите записаха пет положения, при които ще се смята, че работодателят се превръща в престъпник - ако обяви осигурителен доход за работниците си в по-малък размер от действителния; ако не подаде декларация; ако потвърди неистина в подадена декларация; ако унищожи или укрие в законоустановените срокове счетоводни документи, счетоводни регистри или ведомости за заплати; ако състави или използва документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ при упражняване на стопанска дейност, при водене на счетоводство или при представяне на данни пред приходните агенции. 

Така укриването на осигуровки вече ще е приравнено като престъпление към неплащането на данъци - за това престъпление се прилагат същите хипотези по Наказателния кодекс. 

Ако, докато тече съдебното дело за умишлено укриване на осигуровките на първа инстанция, работодателят внесе вноските заедно с лихвите, ще смали наказанието си до три години затвор и до 1000 лв. глоба.

Криминализиране на неплащането на осигуровкит

Идеята за криминализиране на неплащането на осигуровките се дискутира от няколко години. Тя дори се появи в проекта на Наказателен кодекс на кабинета "Орешарски". 

Синдикатите отдавна настояват за затвор за некоректни работодатели, като според тях това ще донесе между 150 и 200 млн. лв. допълнителни приходи в касите на здравното и общественото осигуряване. 

Работодателите не са против строгите мерки, но настояваха наказателна отговорност да носят и служителите, които се договарят да бъдат осигурявани на по-ниски суми от реално получаваните.