Хиляди излязоха на протест в Скопие с искане за оставката на президента Георге Иванов

Снощи хиляди македонци излязоха да протестират в Скопие. Множество са ранени, най-малко 12 души са задържани, а десетки протестиращи разбиха офиса на президента на страната Георге Иванов, разбиха стъклата на министерството на правосъдието и влязоха в сблъсъци с полицията, която се опита да укроти безредиците.

До най-сериозни сблъсъци между протестиращите и силите за сигурност в центъра на Скопие се стигна, след като многохилядното множество се опита да стигне до сградата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

Защо обаче протестират македонците?

Протестът бе организиран след скандалното решение на президента Георге Иванов да помилва разследвани за корупция политици, бизнесмени и магистрати. Той отмени 56 разследвания срещу членове на политическия елит в страната за извършени престъпления - злоупотреба с власт и корупция.

Скандалът с подслушването

Mакедонският президент Георге Иванов обяви, че е взел решение да даде обща амнистия за всички, които са заподозрени в участие в скандала с подслушването. 

"Твърдо вярвам, че решението, което взимам е в интерес на държавата и нацията, нейната стабилност и независимост. С една дума да се сложи край на агонията на Република Македония", заяви Георге Иванов. 

По думите му "политиката се е превърна в това кой ще започне повече криминални разследвания или ще предяви криминални обвинения срещу другия" и допълни: "Нещата толкова се оплетоха, че никой не може да ги разплете."

Македонската опозиция миналата година разпространи множество подслушани телефонни разговори, направени от съюзници на тогавашния премиер Никола Груевски, които разкриха правителствен контрол над журналисти и съдии, манипулиране на изборите и други злоупотреби. 

Искания за оставка на президента

Протестиращите искат оставката на Иванов, замразяване на процеса по провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни и формиране на експертно правителство, което да организира честен и демократичен вот.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев заяви пред местната телевизия Телма, че е възможен украински сценарий в страната.

Скопската телевизия "Сител" отбелязва, че всички 56 помилвани са разпределени на 11 страници в "Службен весник" и между тях могат да се намерят много лидери на политически партии, кметове, бизнесмени, бивши и настоящи министри и функционери от централната и местната власт.

Виж още: Скопие в протестни и контрапротестни палатки

Според "Сител" Иванов е спасил и близкия до Заев Зоран Верушевски - въпреки незаконното подслушване, той ще отърве с няколко месеца прекарани в следствения арест. Спрени са всякакви наказателни действия срещу бившия президент и председател на СДСМ Бранко Цървенковски по аферата "Надежда", помилвани са бивши функционери от ВМРО-ДМНЕ и ДПА. 

От управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ излязоха днес с отговор на протестите. Според тях виновни за протестите са опозиционният Социалдемократически съюз (СДСМ) и неговият лидер Зоран Заев ще отговарят за опита да вкарат Република Македония в анархия.

"Сител" днес излиза със заглавие, че няколко десетки местни хулигани, спонсорирани от Сорос, вчера са запалили сградата на президентството.

Македонският в. "Дневник" пък излиза със заглавна страница, че и лидерът на опозицията Зоран Заев също два пъти е помилван от двама президенти - бившия Бранко Цървенковски и настоящия Георге Иванов.

Източник: Би Ти Ви, "Фокус", "Сител"