Управляващата партия организира контра митинг в защита на премиера Никола Груевски

Хиляди привърженици на макендонския премиер Никола Груевски излезнаха вчера на контра митинг в негова защита. Самият Груевски заяви, че няма да се оттегли под натиска на протестиращите срещу него.

Контра митинг

Организираният от ВМРО-ДПМНЕ "Големиот народен собир" е в отговор на мащабния протест на опозицията в неделя и поредицата от оповестени телефонни разговори от Социалдемократическия съюз на Македония, които разкриват политически и бизнес афери на управляващите.

Управляващата партия беше докарала стотици автобуси с привърженици от цяла македония, а целият митинг мина под надслов "Македония е силна".

"Това, което става днес в страната, е диктатура на политическото малцинство в услуга на чужди служби. Този народ е най-добрият отговор на всички сценаристи, които дълбоко вярваха, че ще ни измият мозъците, чрез лъжи, чрез фалшифицирани и манипулирани разговори", заяви от трибъната премиерът Груевски.

До него на сцената бяха неговият братовчед и дългогодишен шеф на македонското контраразузнаване Сашо Миялков, както и бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкуловска. Те доброволно напуснаха постовете си миналата седмица заради осемте загинали полицаи в Куманово.

Македония по пътя на Украйна (според управляващите)

"За съжаление аз бях свидетел на палатките на украинската опозиция, когато се рушеше една легитимно избрана власт с нелегални средства - с благословията на някои, които шумно зоват за демокрация. Днес в Македония опозицията и външните ментори повтарят пред нас украинската драма, опъват се палатките, вероятно ще се появи и някакъв македонски Кличко, името му не е важно", каза от трибуната на контрапротеста пък професорът по история Виолета Ачковска.

Палатки и контра палатки в центъра на Скопие

След края на контрапротеста "в защита" на правителството поддръжници на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че ще направят палатков лагер пред парламента.

Така центърът на Скопие ще осъмне с протестни и контрапротестни палатки - лагерът на опозицията от вчера е пред сградата на правителството, а в момента се издига палатков лагер в защита на Груевски пред парламента.

По думи на активисти, близки до управляващите, поне 500 души са готови да спят "пред Собранието", докато "премине заплахата за националните интереси, която идва от опозицията и Сорос".

От своя страна активистите на опозицията вече обявиха, че ще останат "пред Владата", докато премиерът Никола Груевски не подаде оставка.

Източник: Нова телевизия, OFFnews, Агенция "Фокус"