За ирландците е нещо подобно на национален празник, а за целия останал свят 17 март е повод за безпаметно пиянство. Защо е така?

Денят на св. Патрик 17 март е повод за хората по цял свят да препиват с бира или с ирландско уиски в чест на светеца покровител на Ирландия.

Всъщност бирата съвсем не е задължително условие за честване на датата. На този ден ирландците оказват почит на човека, за когото се предполага да е покръстил хиляди езичници в христовата вяра през ІV в.

Сред чудесата, приписвани на св. Патрик, е и изгонването на змиите от страната. Тук англичаните се усмихват саркастично, заявявайки, че е много лесно да прогониш нещо, което го няма.

Виж още: Светът днес е в зелено

Друга версия на легендата гласи, че друидските жреци са носели по ръцете си татуирани змии и всъщност за тях се отнася мотивът с прогонването на змиите.

Mezhdunarodna veselba za sv patrik

Но да се върнем на въпроса, как се отнася всичко това към пиенето?

Всъщност единствената причина пиенето да се намести в картинката е, че 17 март се пада по средата на постите. Но понеже е празник, това е нещо като официално католическо извинение да му отпуснеш края.
Ами да, добре са го измислили ирландците, затова са ни толкова симпатични на всички.

Виж още: Защо всичко днес е зелено

Източник: Wine Folly