Някои може да предпочитат опонента му Мит Ромни, но малцина си го признават

Кид Рок е най-известният поддръжник на Мит Ромни сред певците, но някои наблюдатели са на мнение, че звездите в Холивуд се опасяват да не навредят на репутацията си, ако подкрепят кандидата на Републиканската партия. В лагера на демократите обаче нямат подобен проблем.

Джей-Зи и Брус Спрингстийн са само две от многобройните имена в музикалните среди, които застават зад Барак Обама.

Двамата се присъединиха към финалните му митинги в щатите от Средния запад, а неговото последно, близо половинчасово и много емоционално слово преди вота на 6 ноември бе озвучено от City of Blinding Lights на "Ю ту" и последвано от стария хит на Стиви Уондър Signed, Sealed, Delivered I'm Yours и новото парче на Спрингстийн We Take Care Of Our Own.

Кандидатът на демократите по традиция се подкрепя от рокмузикантите и Джон Бон Джоуви, когото очакваме в София догодина, не е изключение.

Сред поддръжниците на настоящия държавен глава фигурират още рапъри (от Янг Джийзи до Комън и от Фифти сент до Канйе Уест), кънтри изпълнители като Гарт Брукс и Тим Макгроу, дори диджеи, обединени в организацията DJs for Obama, разказва сп. "Форбс".

Пред изданието източници от музикалния бизнес обясняват, че това се дължи както на лични симпатии към президента, така и на одобрение за

политиката, която води:

подкрепа за културата, прогресивно данъчно облагане, даване права на жените относно репродуктивното им здраве, защита на околната среда и отстояване правата на гей общността - плюс разумна външна политика, която не противопоставя САЩ на останалия свят.

Обама е организирал не просто предизборна кампания, а цял пътуващ фестивал,

възкликва "Лос Анджелис таймс". В предишните дни за него пяха Кейти Пери (в рокля с оригинален десен - като бюлетина за гласуване), Дейв Матюс, Джейсън Мраз, Джон Меленкамп и самият Стиви Уондър.

Виж още: По какво си приличат Джей-Зи и Обама

Партийната конференция на демократите в началото на септември, издигнала президента за втори мандат, също заприлича на концерт, когато на сцената излезе Мери Джей Блайдж с няколко свои хита.