Pанната женитба и спокойният брачен живот са залог за дълголетие, поне при господата

Мъжете, които прекарват дните и нощите си в безрезултатно търсене на партньорка, живеят по-кратко в сравнение с онези, които намират половинката си със значително по-малко усилия, показва проучване.

Ползите от брака

Доказаните "брачни ползи" като по-високите доходи и по-доброто здраве също не са за пренебрегване. Това сочат резултатите от изследване на Медицинската школа към университета "Харвард", популяризирано от "Ройтерс" и цитирано от Obekti.bg.

Ако изпитвате трудности в намирането на партньорка, това ви коства много психически ресурс, което се отразява на продължителността на живота ви, казва проф. Никълъс Кристакис, ръководител на изследователския екип.

Изследването

В проучването участвали 4183 мъже, завършили университета в Уисконсин през 1957 г. и още около 7 милиона господа със здравни осигуровки. Резултатите от живота на студентите показали, че половин век по-късно повечето от мъжете, учили в класове, в които момичетата били повече от момчетата, са живи и до днес. 

За разлика от съучениците им от класове, в които момчетата и момичета са били поравно. Още по-висока смъртност е наблюдавана при онези, които учили в класове, в които доминирали момчетата.

Здравноосигурените мъже, които са живели във щати с високо съотношение на жените спрямо мъжете в юношеството и 20-те си години, са живели средно с 3 месеца по-дълго от онези, прекарали младостта си в щати с малко момичета.

Вместо заключение

Изводът на учените е, че лесно постигнатият брак и спокойствието, което той носи, са ключови за душевното и физическо състояние на хората.

"Бракът е извънредно важен за вашето здраве! Независимо от това дали ще се ожените по-рано или по-късно", категоричен е проф. Кристакис.