Презастрояването, в съчетание с лошата храна и ниското ниво на обслужване, са причина човек, дори и да иска, да не може да намери подходящо място за почивката си у нас

Българският турист все повече предпочита да отиде на почивка в Гърция и Турция, както и в другите съседни страни. През т.нар. "дълъг уикенд" - петък, събота и неделя, нашите сънародници масово се пренасочват към плажовете на Егейско море. И това не е случайно.

Ако съпоставим ценовия фон, изключително добре поддържаната инфраструктура и запазената природа, това е алтернатива, която българите много бързо оцениха - и ще бъде близката перспектива за родния турист.

Виж още: Седем причини да обичаме Черно море

И това става все по-честа практика, защото в повечето наши курорти, досущ като в половината квартали на София, е

презастроено, мръсно, пренаселено и... шумно

Плажовете са пълни с боклуци, чадърите и шезлонгите струват скъпо. В частните квартири все още не те искат само за две вечери, защото не им излиза сметката да перат чаршафи.

В кръчмите е скъпо и определено изобщо не е вкусно. Сервитьорите са уморени и намръщени. На никого не му пука дали ще останете като клиент или ще си отидете.

Затова не се усмихват, не носят като комплимент безплатен хляб и вода, сами си закръглят сметката в своя полза. Пътищата са разбити, сергиите с гащи, потници и още куп грозотии стоят. И нека никога не забравяме чалгата. Тя е навсякъде.

И ако на "чужденците" им е екзотично да слушат воя на попфолка,

не всеки може да прекара едноседмичната си почивка с тапи за уши. Всички хора по хотели, рецепции и паркинги мрънкат, оплакват се, и са сърдити. Оглеждат те и те мерят отгоре до долу - колко струваш, колко ще дадеш.

В редките случаи, когато попаднеш на мил сервитьор, управител на хотел или собственик на квартира, ти прави огромно впечатление и чак се чудиш възможно ли е. Но тези хора са изключения, от които за съжаление никой не взема пример.

Д-р Десислава Алексова пред Bulevard.bg: Намаляването на цените за нощувките по морето изразява безсилие