Чистката в страната продължава с пълна пара с масови уволнения на служители от образованието, държавната администрация и всички ректори на университети, а правителството следи обажданията и интернет

По повод чистката в Турция след опита за преврат от "Уикилийс" публикува 294 548 имейла от кореспонденцията в Партията на справедливостта и развитието - политическата сила на турския президент Реджеп Таийп Ердоган. От организацията на Асанж ги получават около седмица преди събитията в Турция и решават да ги публикуват в отговор на реакцията на мластите в Анкара и последвала чистка. 

Те заявяват, че са проверили достоверността на материалите, изпратени от техен източник, който не е свързан нито с опита за метеж, нито с управляващата в южната ни съседка партия.

Организацията на Джулиан Асандж обяви, че това е първата порция от информация, в която разполага. Става дума за данни от 762 пощенски кутии. Имейлите идват от akparti.org.tr, основният домейн, използван от управляващата партия.

Уикилийкс обявиха, че са публикували данните със съобщение в туитър. Малко по-късно достъпът до "Уикилийкс" в Турция бе спрян. 

RELEASE: 294,548 emails from Turkey's ruling political party, Erdoğan's AKP #AKPemails https://t.co/1Yof7YZpH7 pic.twitter.com/GGzGS8oUrY

— WikiLeaks (@wikileaks) 19 юли 2016 г.

България се споменава в съобщения с най-различен характер - от бюджетни статистически данни на ЕС, през исторически годишнини от Балканските войни до потенциални бъдещи коридори за газ от Иран и Ирак към Европа.

Чистката продължава с пълна сила

Виж още: Ответната реакция на Турция след опита за преврат

Ответният удар на властите в Турция срещу опита за преврат от края на миналата седмица продължава с пълна сила. След като през последните бяха уволнени и арестувани близо 18 000 души, сред които 6000 военни, близо 9000 полицаи, 3000 съдии, 30 губернатори и една трета от генералите и адмиралите, дойде ред и на държавната администрация и образованието. 

Образованието

Във вторник Министерството на образованието на Турция съобщи, че отстранява временно от длъжност 15 200 свои служители във връзка с опита за преврат в страната. Новината бе разпространена от частния телевизионен канал NTV.

По същото време държавната телевизия TRT съобщи, че Съветът за висше образование на страната е наредил да бъдат отстранени всичките 1577 ректори на държавни и частни университети в страната. 

Днес пък Съветът за висше образование е взел решение да забрани на всички турски учени да напускат страната. Тези, които са вече в чужбина пък, трябва да се завърнат възможно най-бързо.

Интервю: "Турция не може да бъде демократична държава в смисъла на Западна Европа"

Държавната администрация и духовенството

Освен това 257 души от администрацията на премиера също бяха отстранени от длъжност, както и 100 души от държавното разузнаване. Повечето от тях обаче не са били активни агенти.

Във всички 81 провинции на страната се провежда операция в клоновете на Дирекцията по вероизповеданията (Дианет), 81 мюфтии са призовани да се явят в централния офис в Анкара.

Отстранени от работа днес бяха 492 служители на дирекцията, в това число и такива в чужбина, сред които трима регионални мюфтии, един началник на отдел, един съветник на директора. Причината отново е подозрения за връзки с хората на Гюлен.

Социалните мрежи

Днес службите по киберсигурността започнаха разследването на социалните мрежи, целта е да бъдат разкрити всички потребители, подкрепящи опита за преврат със собствени коментари или публикация на медийни текстове. Те ще бъдат арестувани и съдени за противозаконна подкрепа на престъпниците и извършените от тях деяния, и за тиражирането на тези мнения, като самото публикуване се счита за престъпление срещу държавата.

Отнети бяха и лицензите на 24 радио и телевизионни станции, за които управляващите твърдят, че са свързани с Фехтуллах Гюлен.

Интервю: Руслан Трад: Имало ли е подкрепа за превратаджиите извън Турция?

"Телефоните се слушат, следи се интернет"

Според Росен Димов, преподавател по европеистика в университет в Истанбул, ситуацията в града въобще не е спокойна.

"На много места има полиция, но и много случаи на саморазправа, при които ислямизирани граждани на Турция със собствени оръжия и ръчен бой се опитват да накажат всеки, който според тях има нещо общо с т.нар. опит за преврат в страната. Това са случаи в много квартали, основно в светските. Има много атаки срещу чужденци. Изобщо сме в една спирала на задълбочаващи се ислямизация и изолация на Турция", коментира той пред "Дарик".

По негови думи образователната система в Турция създава марионетки, а студентите, които изразяват собствена позиция и критично мнение, са малко. Според Димов и в момента по улиците на Истанбул ислямизирани групи от граждани продължават да се саморазправят с всеки, който според тях има нещо общо с опита за преврат. Има много атаки и срещу чужденци.

"Дори в социалната мрежа, ако има постинги, които са свързани с някакво по-дълбоко разчепкване на темата и предлагане на позицията на тези, които организираха преврата и защитаване на някои от техните тези, има риск от задържане. В момента полицията филтрира всички такива постове в интернет. Но аз ще продължавам да отстоявам възгледите си, макар и с това интервю, което давам в момента да отстоявам позиция, която може да застраши собствената ми сигурност в тази държава", допълни Димов.

Източник: "Дневник", в. "Сега", "Дарик", в. "Хюриет"