720 хлд. българи пътуват по празниците

Засилен трафик се очаква днес в последния работен ден преди Коледа. Това налага шофиране с повишено внимание и съобразена скорост, напомнят от Пътната полиция. Нейни екипи ще бъдат разположени по едни от най-натоварените пътни участъци.

За предстоящите празничните дни БДЖ ще осигури над 10 хлд. допълнителни места в 127 влака, пътуващи по основните направления.

В готовност да откликнат на интереса на пътниците са и автобусните превозвачи.

Все още има места за междуградските автобуси, които тръгват от Централната софийска автогара в различни направления за днес и за утре в следобедните часове. Това потвърди за "Хоризонт" председателят на Сдружението на автобусните превозвачи Галя Топалова.

Топалова съветва пътуващите да не чакат последния момент, за да си купят билети, и напомни, че това може да стане и онлайн през сайтовете на автобусните фирми:

Не на всички фирми, но повечето фирми са пуснали извънредни автобуси и все още има места. За Силистра, за Варна, Шумен, Търговище, Омуртаг, за Пловдив, за другите градове - има места все още. За 24-ти декември сутринта е малко по-натоварено, но на обяд, след 12 часа вече има места и фирмите пътуват.

Виж още: 720 хил. българи ще пътуват за празниците

Само за тези два дни от Централната автогара в София към всички градове ще тръгнат общо 600 автобуса с повече от 30 000 пътници.

Повечето фирми вече имат онлайн закупуване на билети, затова няма смисъл да се ходи на автогарата. Съветваме хората да си вземат за отиване и за връщане, тъй като има наплив за 27-и за връщане, на 28-и е по-голям напливът и за 3-ти и 4-ти. 

Над 20% са намаленията за отиване и за връщане. Билети за пътуване в страната ще може да се купуват и в празничните дни, добави Галя Топалова и уточни, кога Централната автогара в София няма да работи:

Всичките фирми работят и на празниците. Няма да пътуват само на 24-ти през нощта, когато е Бъдни вечер. На 31-ви до обяд ще има автобуси на автогарата. Към 7 часа я затварят и на 1-ви януари, вече сутринта, след 8 - 9 часа работи пак.