Всеки пети мениджър във финансовия сектор у нас идва от чужбина

Демографската криза и лошото образование създават сериозна нужда от квалифицирани кадри за бизнеса у нас. Тъй като тази нужда не може да бъде покрита изцяло, започваме да внасяме кадри.

Така само от началото на годината до септември Агенцията по заетостта е издала разрешение за работа на 517 служители от 47 страни извън ЕС. Това означава, че на практика всеки месец фирмите у нас наемат по 57 чужденци. 

От агенцита обясняват, че най-много разрешения са издадени на граждани на САЩ, които работят основно като преподаватели в средни и висши учебни заведения.

Най-много чуждестранни високопоставени служители има във финансовия сектор, където всеки пети мениджър идва от чужбина.

На второ място по численост са турските инженери и технически персонал, следвани от сръбските им колеги. От западната ни съседка и от Македония българските работодателите внасят предимно спортисти. Тази година няколко фирми са поискали да наемат македонски консултанти.

В строителния бизнес към момента съществува пък недостиг на инженери. Това кара компаниите да търсят решение с кадри от Тунис. Тази година за първи път около 30 служители от африканската държава са получили разрешение да проектират и строят сгради у нас. 

"Заради кризата за инженери и квалифициран технически персонал от години внасяме кадри от чужбина. Досега разчитахме главно на тези от Турция, Русия, Украйна и Сърбия", обясни експертът по подбор на персонал Николай Христов пред "Монитор". 

"Консултанти са наети основно в сферата на финансите и то във фирми с македонско участие. Това е практика и в повечето международни компании, които, идвайки в България, водят мениджъри от фирмата майка", коментира още Христов. 

Според статистиката в България работят над 23 хил. чужди граждани. 1/3 от тях са висококвалифицирани граждани от страни извън ЕС, получили синя карта, даваща им право на труд в следващите три години.

Източник: в. "Монитор"