Извършителят все още е неизвестен

Тази нощ над параклиса "Св. Георги" до Сопот, възстановен с дарителски средства, е било извършено нападение, съобщава Нова телевизия. Иконите в храма са били подпалени от неизвестни извършители.

Сигналът за инцидента е бил подаден от Атанас Николов, един от дарителите. Полицията вече е заочнала досъдебно производство за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом. Извършен е оглед на местопроизшествието, назначени са оценъчна и пожаро-техническа експертизи.

От прокуратурата призовават е всички граждани, които имат информация по случая, да се обадят в МВР, за да подпомогнат разследването.

"Нямаме заподозрян към момента, параклисът се намира нагоре в гората, над града. Той е отворен. Всеки може да влиза и излиза свободно, не се охранява", коментират разследващите от полицията в Карлово пред "Блиц".

Според тях не става въпрос за етнически мотивирано престъпление в отговор на освиркванията на протеста на мюсюлманите заради Коршумджамия. Според тях това най-вероятно е дело на някой наркоман или пияни младежи.

Кметът на Сопот Веселин Личев заяви за Радио Пловдив, че пожарът е подпален умишлено и най-вероятно се касае за хулиганска проява.

Източник: Нова телевизия, "Блиц", dnes.dir.bg