Властите ще получават достъп до това, което си пишем в интернет, ако имат сериозни предположения, че сме застрашени или сме жертва на престъпление

МВР да може да следи кореспонденцията ни в интернет и да подслушва телефоните ни. Това предвиждат промени в Закона за електронните съобщения, които се разглеждат от парламента тази седмица.

Промените предвиждат достъп на властите до личната ни кореспонденцията, но само ако има сериозно предположение, че можем да се окажем жертва на тежко престъпление.

Очевидно вътрешното ведомство и службите бързат да въведат новите мерки, тъй като промяната е публикувана за обществено обсъждане на 21 март, гласувана е от правителството на 13 април и веднага е внесена в Народното събрание. 
След това е разгледана от транспортната комисия и предстои да бъде гласувана на първо четене, пише в. "Труд".

В мотивите за законовите промени се казва, че след като Конституционният съд отмени през 2015 г. част от текстовете в Закона за електронните съобщения, в момента има съществени пречки пред издирвателните дейности. Достъп до разговорите и трафичните данни щели да помогнат за разкриването на тежки престъпления.

Виж още: Как да разберем дали шпионират компютъра ни

Формулировката на новия текст обаче е твърде разтеглива: "За издирване на лица, за които може да се направи обосновано предположение, че са станали или може да станат жертва на тежко престъпление".

Адвокатът Александър Кашъмов коментира пред изданието, че в промяната няма яснота кой прави обосновано предположение и дали не се отварят врати за полицейски произвол. "Смущаващо е, че се бърза толкова много с материя, която е изключително чувствителна“, посочи юристът, експерт от Програма "Достъп до информация". 

Виж още: 6 месеца ще се пазят данните от електронно проследяване

Според него трябвало много внимателно да се анализира дали новият текст не противоречи на чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, който казва, че личният живот и личната кореспонденция са неприкосновени.

Източник: в. "Труд"