Какво ще стане ако се сблъскате с някой, който не уважава живота ви и е готов да ви пребие просто ей така?

Очевидно твърде дълго в главите на много хора у нас е било набивано, че боят е универсално решение на всякакви проблеми. От това да шибнеш един на телевизора, че картината му да се оправи, през това да опердашиш жената и децата (всяка 4-та жена у нас е жертва на домашен тормоз), та се стигне до онзи момент, в който пребиваш непознат, защото нещо те е издразнил.

И това е сериозен проблем, за който трябва да се говори. Защото не е нормално двама бабаити да пребият до смърт 18-годишно момче, защото им е свирнало с клаксона, когато се изскочили на пътя. Не е и нормално подобен бабаит да се опитва да пребие майка с двете ѝ деца, понеже му направила забележка. А след това причакал и пребил младеж, който се притекъл на помощ на майката.

Не е нормално да пребиеш на човек понеже имаш проблеми с кучето му, докато сте се разминали. Както се е случило с "националиста" Боян Расате и 57-годишен мъж, който в момента е бил приет болница със счупен глезен. 
Адски нелепо е и да си охрана в мол и да пребиеш до смърт психично болен мъж, който не е направил абсолютно нищо, освен да ти се разхожда в мола, където обичал да пие кафе. Абсолютна гротеска е и онзи момент, в който двама съседи се скарват за парче земя и единият наръгва смъртоносно другия с вила за сено. 

Виж още: Психопатите около нас​

Вероятно мога да продължавам до безкрай с побои, убийства, телесни повреди и насилие като цяло. Защото ако продължаваме по същия начин, то с нищо не сме по-добри от онези в Кьолн, които хулим заради тормоза върху жени на Нова година. 

Отдавна по света не властва законът на приматите, според който ако можеш да пребиеш другия, значи си по-голяма работа от него. Може би защото това е законът на приматите, а ние претендираме да сме мислещи и можещи хора.

За жалост обаче твърде много хора все още живеят според него. И предствляват потенциална опасност за всеки около тях, който реши да им противоречи, да им напомни, че около тях има хора.

Тъжно и страшно е, че за тези хора вашият живот не струва абсолютно нищо. Те имат мускули, никой не може да се занимава с тях и ако някой си позволи волности, ще яде шамари. Какво ще стане ако такъв субект ви засече с колата, блъснете се случайно, докато ходите, или въобще се случи нещо, което ви постави в неговото полезрение?

Виж още: 20 признака, по които да разпознаем психопатите

Всичко се корени във възпитанието и образованието. И ако тези, възрастните, са вече загубена кауза, то наша задача е да предотвратим появата на ново поколение бабаити. Малките хулигани, за които никой не се грижи, порастват в големи побойници.

Именно там е повратният момент. Да дадеш на гневното дете и друг избор, освен насилието, което вече е виждало. Успееш ли да направиш това, може да си спестил на света още един от ужасите. А дотогава ще трябва да съжителстваме с бесните примати, докато не се превърнат в изчезващ вид.