ГЕРБ искат да въведат задължителния вот още за изборите за местна власт догодина

Управляващите сериозно са се заели с идеята за промени в изборното законодателство, които да доведат до задължително гласуване още догодина на местния вот, пише в. "Сега".

Това се разбра от думите на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. Идеята не е нова и от ГЕРБ вече са я предлагали за гласуване в парламента при изготвянето на изборния кодекс за изборите за Европейски парламент, но предложението бе отхвърлено от БСП.

Подкрепа за идеята 

Сега обаче ГЕРБ имат солидна подкрепа за задължителното гласуване, като част от Реформаторския блок и най-вече Патриотичния фронт са за идеята. Хората на Каракачанов и Валери Симеонов неведнъж са изтъквали, че именно това е начинът да намалеят купените гласове и влиянието на ДПС.

Преди няколко дни патриотите поискаха местните избори догодина да се съчетаят с референдум по няколко теми, като един от въпросите да е задължителното гласуване. Такова допитване се подкрепя и от АБВ.

Според Цветанов темата за промените в Изборния кодекс трябва да бъде обсъдена от всички 8 парламентарно представени партии. Той смята, че основната промяна трябва да бъде въвеждането на задължително гласуване и чак след това трябва да се обсъдят всички останали промени.

Изненадващ съюзник

Задължителното гласуване може изненадващо да намери подкрепа и в части от БСП. Според червения депутат Филип Попов обсъждането на идеята тепърва предстои в парламентарната група, но той лично я подкрепя. По негово мнение подобна промяна трябва да обхване всички видове избори.

В тази връзка Попов настоя в кодекса да се предвиди и санкция за неявяване пред урните. Но той напомни, че остава висящ въпросът дали задължителният вот не влиза в противоречие с конституцията, тъй като не е ясно дали гласуването трябва да се разглежда не само като право, но и като задължение.

Виж още: Програмната декларация на новото правителство

Резерви

Колегата му в правната комисия Петър Славов от Реформаторския блок коментира, че разбира желанието на ГЕРБ да се преодолеят купеният и корпоративният вот, но има резерви дали идеята би проработила на практика. 

Според десния депутат по-добрият вариант е въвеждането на задължителна преференция. Както и търсенето на алтернативни методи да се стимулират избирателите да ходят до урните, вместо да бъдат отблъсквани със санкции. И в парламентарната група на реформаторите дискусията по темата тепърва предстои.