В нея се сърфира със скорост до 21 Mbps, а със скорост до 42 Mbps – при над 70% от населението

За пета поредна година компанията за контрол на качеството на мобилните оператори Net Check сертифицира 3G мрежата на Мтел. Всяка година германските експерти тестват мобилните мрежи на телекомите у нас. Сертификатът, който Мтел получава за 2015 година, е за „Най-бърза 3G мрежа за даунлоуд в България“.

Резултатите от проучването се базират на над 5000 теста, правени през март и април тази година в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Те показват, че мрежата на Мтел поддържа над 10% по-висока средна скорост при сваляне на данни в сравнение със следващата по скорост.

Mtel-sas-sertifikat-za-kachestven-mobilen-internet

В момента 3G мрежата на телекома със скорост до 42 Mbps покрива близо 70% от населението, а в цялата 3G мрежа може да се сърфира със скорост до 21 Mbps.

Мтел започна модернизация на своята мобилна инфраструктура преди няколко години. След като модернизира 3G мрежата, в края на април тази година телекомът приключи и с модернизацията на 2G мрежата си. 

Модернизацията цели изграждане на т. нар. единна мрежа за достъп (single RAN), при която една и съща базова станция може да обслужва различни технологии – 2G, 3G и 4G. Така мрежата е подготвена за по-лесно въвеждане на LTE, което се очаква в следващите три години.

До края на 2015 година телекомът планира да инвестира повече от 150 милиона лева за развитие и оптимизация на своята мобилна и фиксирана мрежа, както и за развитие на продуктите и услугите, които предлага на клиентите.

Източник: Bulevard.bg