Неуместни изказвания по темата КТБ и обиди на "циганин" са сред случаите на отнемане на думата

От началото на 43-то Народно събрание председателят на парламента Цецка Цачева и нейните зам.-председатели са спирали микрофона на депутатите най-вече около казуса КТБ, обръщения като "циганин" и безредие в пленарна зала, пише в. "Труд".

От 27 октомври 2014 г. до сега на 9 народни представители е била отнемана думата, като само веднъж се е стигало до санкции като порицание и напомняне. Нито един депутат не е отстранен от заседания на Народното събрание (НС) заради непристойно поведение и обиди.

Нарушителите на реда в парламента

С отнемане на думата са наказвани и депутатите Мая Манолова (БСП), Георги Божинов (БСП), Георги Кадиев (БСП), Менда Стоянова (ГЕРБ), Семир Абу Мелих (ГЕРБ), Станислав Анастасов (ДПС) и Димитър Байрактаров (Патриотичен фронт).

Последният подобен случай е от петък, когато шефката на НС Цецка Цачева (ГЕРБ) отне думата на депутатката от ДПС Марияна Георгиева заради изказване за Сърница, в което Цачева видя предизборна агитация за предсрочните избори, които се проведоха там вчера. Спречкването доведе до прекъсване на заседанието.

Два пъти микрофонът е спиран заради въпроси около казуса КТБ, които не са по темата на дебата. В един от случаите Мая Манолова пита Менда Стоянова кой е решил да отпадне текст от законопроект, който задължава БНБ да оздравява банки, изпаднали в затруднение. Зам.-шефът на НС Димитър Главчев (ГЕРБ) обаче и спира микрофона.

Още при приемането на наказанията за депутати Илиан Тодоров ("Атака") получава напомняне, защото, вместо да се изкаже по предложените текстове, нарича съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов "циганин".

Единственият порицан

Единственият порицан депутат е Десислав Чуколов ("Атака"), който за малко не предизвиква бой в пленарна зала, когато хвърли куп хартия върху Димитър Байрактаров (ПФ), защото последният цитирал стара статия на Волен Сидеров.