Председателят на Европейската комисия се срещна с наши кметове в Брюксел и приветства участието ни със 100 млн. евро в Инвестиционния фонд за Европа

България внася 100 млн. евро в проекти към Европейския инвестиционен фонд, като по този начин допринася към т.нар. "план Юнкер", чиято цел е инвестициите да доведат до икономически растеж и създаване на нови работни места.

Пред БНТ председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че това ще позволи на страната ни да се възползва от всички предимства, които фондът ще създаде. 

Целта на Инвестиционният план за Европа е да генерира общо 315 млрд. евро през следващите години, като средства, предоставени от отделните държави, бъдат използвани за инвестиции и нови приходи.

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) започва работа до септември, като досега в него са обявили участие осем държави, но се очаква да се включат всички страни от ЕС.

Обикновено участието става чрез националните насърчителни банки, в случая - Българската банка за развитие (ББР). Точно тези институции имат експертен опит за изпълнението на инвестиционния план. Европейската комисия е в процес на създаване и на експертни центрове, които ще оказват практическа помощ за участие в инвестициите на малките и средни предприятия.

Много се зарадвах тази сутрин, като чух, че българското правителство е поело ангажимент да участва във финансирането на проекти чрез предоставянето на 100 млн. евро към ЕФСИ от т.нар. план "Юнкер" - макар че не харесвам този израз, но както и да е, коментира Юнкер и добави:

"Това е много важна новина както за Европа, така и за България. Тя показва, че българското правителство приема много сериозно своите ангажименти, що се отнася до Европейския съюз, така че съм много доволен този факт, защото България сега ще е в ситуация да се възползва от облагите, които Инвестиционният план за Европа предоставя. Благодаря, Бойко! Благодаря, България!"

"Всички се радваме да видим как българският министър-председател се държи солидарно с Европа. Аз имам много добро отношение към Бойко, той е мой добър приятел", каза в заключение Жан-Клод Юнкер пред журналистите в Брюксел.

Виж още: "Ню Йорк таймс": Бедните съседи не съчувстват на Гърция

Източник: БНТ; агенция "Фокус"