Алчност на собствениците и тотална липса на държавен контрол са основните причини за мощния взрив и 15-те жертви в цеха, заключава "168 часа", а "Клуб Z" говори за "робите от Горни Лом"

Работниците в предприятието за унищожаване на боеприпаси са се трудили от години за минимални работни заплати в условия, застрашаващи живота им, пише седмичникът "168 часа" в деня след трагедията под заглавие "Алчност уби 15 в цеха в Горни Лом".

Много от служителите не са имали нужната квалификация за утилизация, а работните помещения изобщо не са били пригодени за такава специфична дейност - не с модерна, а дори и с остаряла техника. В цеховете даже не е имало аварийни изходи, а входните врати са били трудно достъпни от чували с боклуци.

При тези първобитни условия на работа и унищожаване на бомби на ръка от неподготвени хора, собствениците на завода са приемали поръчки дори за утилизация на боеприпаси, която е изключително сложна, изисква модерни машини и, меко казано, не е по силите им.

Въпреки актовете, които трудовите инспектори и служба КОС ("Контрол на общопасните средства") на МВР периодично съставяли на завод "Миджур", собственикът Валери Митков - професор, масон и бивш член на БСП, не е предприемал необходимите мерки за отстраняването им, констатира вестникът.

Официалният сайт на "Видекс" АД

Експлодиралите боеприпаси са гръцки мини - противотанкови и противопехотни. Те са много трудни за обезвреждане, защото при унищожаването отделят бял фосфор, образуват и дим, обясняват пред изданието. Неслучайно още преди години военноремонтният завод "Терем", който разполага с много по-модерни технологии, е отказал да поеме поръчката за тези мини. В завод "Миджур" обаче подписали договор за утилизацията им въпреки примитивните условия на труд.

Последните актове на цеховете на Валери Митков били издадени при проверки на КОС и инспекцията по труда на 6 август. Оглед на помещенията тогава констатирал общо 13 драстични нарушения, а на собственика били съставени седем акта.

В срок до 30 август нарушенията трябвало да се отстранят, но последвалата контролна проверка между 10 и 15 септември показала, че това не е сторено.

Въпреки това по неизвестни причини цехът не е бил затворен от контролните органи. Неофициално длъжностни лица обясняваха ден след трагедията, че до драстичната мярка не се стигнало, за да се запазят работните места за местните хора, обобщава "168 часа".

Вчера от Главната инспекция по труда (ГИТ) обявиха, че са издали акт за спиране на дейността на завода. Общо 143 нарушения са констатирали техните 20 проверки от 2010 г. насам - но с уточнението, че повечето но не са застрашавали пряко живота и здравето на работещите.

Тази година от работа са били отстранени четирима работници поради липса на правоспособност за извършване на съответната дейност.

Останките от цеховете, заснети с безпилотен самолет на военните в деня след взрива

"Робите от Горни Лом: Беше въпрос на време" е озаглавен репортажът от мястото на събитието в "Клуб Z", в който работници от закритото вече предприятия описват потресаваща мизерия и закононарушения, определяйки технологията на работа като "първобитна".

"Мини с чукове как се обезвреждат виждал ли си? Стругове, на които работиш, без капка вода да ги облива. Те се нагряват, а вътре са тонове тротил и амонит", цитира разказа им изданието.

Фирмата имала специфична кадрова политика. Първо давали обява в "Монтана днес" за доходи от 1000 до 2000 лв., после сваляли сумата от 400 до 1000 лв. След два-три месеца новопостъпилите започвали да взимат по 340.

Толкова получили за май и юни и загиналите при взрива. През юли имало поръчки и взели по 660. На 26 септември за последно им платили по 250 лева. В предприятието имало и голямо текучество - хората се махали на два-три месеца, след като виждали какъв е трудът и какви са доходите.

Според дългогодишен служител след приватизацията новият чорбаджия "един пирон не е забил" повече от онова, което стои от социализма. Само купил три китайски машини. 

В деня преди взрива разтоварили три тира с мини за обезвреждане, защото в рязането на мините са парите. (Като работиш другото, си на 340 лв.) Ако нарежеш над 1200, получаваш по 34 стотинки на парче. Ако паднеш под тази бройка - 27 стотинки, свидетелстват пред "Клуб Z" съвременните роби на труда.

Дейността е напълно технически обезпечена с машини и съоръжения за отваряне на боеприпаси, извличане на експлозивите и последващата им обработка, пише в сайта на "Видекс" АД за т.нар. "утилизация".

В центъра на видинското село още стои паметникът, посветен на антифашистката борба. "Нека ни напомня за кървавия режим на капитала и дълга на борците за свобода", гласи надписът. 

По материали от "168 часа" и ClubZ.bg